19.09.2024.

12:54

Foto: Informer

Hronika

Da li zbog ovoga nema DNK male Danke?! Boža Spasić objasnio zašto nisu pronađeni tragovi devojčice

Mala Danka je nestala 26. marta, a nakon višednevne potrage uhapšeni su radnici JKP "Vodovod" iz Bora Dejan Dragijević i Srđan Janković. Janković se od početka branio ćutanjem dok je  Dragijević prvo ispričao da su udarili dete automobilom, i da je on zadavio, ali je nakon dva meseca povukao priznanje i rekao da on nikada nije ni video devojčicu.

Informer

Srđan Janković i Dejan Dragijević osumnjičeni za ubistvo male Danke

Tokom istrage saslušano je više desetina svedoka, a veštačen je i veliki broj tragova izuzetih sa i iz automobila, ali i sa odeće i alata osumnjičenih, ali nije pronađen ni jedan DNK trag devojčice.

Kako je Boža Spasić, bivši operativac državne bezbednosti, objasnio čest je slučaj da se ne pronađu dokazi ili biološki tragovi.

- U bukvalnom smislu policija i tužilaštvo su sproveli maksimum operativno tehničkih i drugih radnji vezano za ubistvo ili da kažem nestanak male Danke. U teoriji i praksi se često događa da nema DNK tragova za izvršeni zločin, a razlozi su mnogobrojni od toga da izvršilac počisti sve tragove do onog najbizarnijeg da tragovi naprosto nisu ostavljeni. Ovde imamo pretpostavku takvog slučaja da je dete udareno, ali nije ostao nikakav trag kao da je udarena nevidljiva stvar. U unutrašnjosti vozila i gepeku nema tragova iz dva razloga, ili dete nije bilo uopšte unutra, ili su ga izvršioci stavili u džak, pa tek u automobil  - rekao je Spasić. 

Informer

Boža Spasić

Iskusni stručnjak ostavlja mogućnost da tužilaštvo ipak ne podigne optužnicu za ubistvo Danke Ilić jer osumnjičeni prema rezulatima vaštačenja ne potpadaju u profile ličnosti sposobne za izvršenja "savršenog zločina".  

- Da su osumnjičeni sposobni za neku od ovih operacija stručnog uklanjanja bilo kakvog DNK traga teško da možemo da poverujemo. Moguće da su spletom okolnosti i sasvim slučajno tragovi nestali ili da uopšte nisu bili ni ostavljeni. Nad osumnjičenima je vršeno psihičko i psihološko veštačenje i nisu uočene ni naznake da su sposobni da izvrše krivično delo i da posle toga "zaborave" da su to delo izvršili. Iz tih i još nekih razloga tužilac taktizira ili okleva da podigne optužnicu u poslednji zakonski rok -  zaključio je Boža Spasić.  uvek nije pronađena, roditelji van sebe od muke