21.09.2024.

08:53

Foto: Shutterstock

Hronika

Još bez pravosnažne presude za krađu skupocene violine! Dvojica lopova pre pet godina ukrali instument od Lajka Feliksa

Kako je u ovom sudu potvrđeno za medije glavni pretres je zakazan za 11. decembar ove godine i tom prilikom trebalo bi da bude ispitan Lajko Feliks. 

Podsetimo, reč je o ponovljenom suđenju Predragu J. i Nenadu S., koji su prvostepenom presudom Osnovnog suda u Bečeju osuđeni na četiri, odnosno dve godine zatvora. Apelacioni sud u Novom Sadu je, međutim, ovu presudu ukinuo, a ponovljeno suđenje se održava u Zrenjaninu, jer je sud u Bečeju tražio da slučaj bude ustupljen drugom, teritorijalno najbližem sudu, zbog bolesti sudije.

Navodno je suđenje ponovljeno zbog spornog veštačenja vrednosti instrumenta, koja je procenjena na oko 250.000 evra, iako se prvobitno govorilo da violina košta oko pola miliona evra.

Violina koju je još 1800. godine napravio čuveni graditelj insrumenata Domeniko Montanjana iz Venecije, ukradena je 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu, dok je umetnik Lajko Feliks bio na groblju sa suprugom. On je violinu, koju je iznajmio od kolekcionara iz Beča, tog dana u koferu ostavio na zadnjem sedištu svog "dodža" koji je parkirao u blizini groblja.

Petnaestak minuta kasnije, kada se muzičar vratio do automobila, video je da instrumenta nema i odmah je o tome obavestio policiju.

Mesec i po dana kasnije dvojica lopova su uhapšeni kada su tražili da Feliks otkupi instrument od njih, a violina je pronađena u Novim Banovcima. Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji operativaca novosadske kriminalističke policije i njihovih kolega iz Sremske Mitrovice, dok je brat jednog od njih priveden 31. decembra 2019. godine i on se teretio za prikrivanje. On je kasnije s tužilaštvom u Bečeju sklopio sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora.

Inače ukradena violina je veoma retka i u celom svetu ih ima samo 15 takvih.