21.09.2024.

15:31

Foto: Printscreen/Zoran Sinko

Hronika

Učiteljica iz ''Ribnikara'' progovorila o Kostinom masakru i tome kako joj je ranio sina

Budimka je pred Višim sudom svedočila u parnici koju su ona i njen suprug Nebojša pokrenuli za naplatu nematerijalne štete koju je Kosta K. naneo njihovom sinu.

Krhka žena nije mogla da suzbije emocije koje su navirale dok je odgovarala na pitanje sudije i predočavala kako je saznala da joj je sin ranjen. Niko u sudnici nije mogao ni da pretpostavi da je ona stradanje u Ribnikaru izbegla pukom srećom i da je uz mlađeg sina koji je bio VII/2, u školi bio i njen stariji sin. 

Informer

Ja radim u školi "Ribnikar".  Bila sam tog jutra u školi, u toj smeni, učiteljica sam trećeg razreda. Nastava je normalno počela, čuli smo neku pucnjavu, ali smo mislili da neko nešto proslavlja. Neki rođendan negde u komšiluku. Nisam shvatila da se nešto ozbiljno dešava. Kolega je zatim užurbano otvorio vrata moje učionice i rekao: "Izlazite, izlazite. Puca se u školi!" Nisam znala šta nas je snašlo, izvela sam decu napolje, na bezbedno na ulaz u Svetozara Markovića. Onda mi je dok smo stojali napolju prišao mlađi sin i rekao: "Mama ja sam pogođen!" Pokazao mi je ranu, nisam videla krv. Bila sam uznemirena od svih tih informacija koje su stizale, o mrtvima, ranjenima. Nisam znala gde je moj stariji sin Mihajlo i on je bio u školi u vreme pucnjave. Jovan mi je ponovio rekao da je pogođen, sećam se da sam rekla "Dobro je, živ si, a nema Mihajla"- iskrena je učiteljica. 

Na njoj je bila profesionalna dužnost da se stara o mališanima i da ne dozvoli da je privatne stvari poremete, a to nije bilo lako.

Moji đaci su Jovana opkolili i gledali ga, a plakali su i morala sam da ih smirim, a  Jovan je u nekom trenutku kolima Hitne pomoći prevezen u bolnicu. Kad su ga odvezli, shvatila sam da se to desilo u njegovoj učionici. Onda mi se za deset minuta stariji sin javio na telefon i rekao mi  je da je bio zaključan u učionici i da je sve u redu sa njim - ispričala je Budimka svedočeći u parnici koju su pokrenuli u ime ranjenog sina ona i njegov otac.