25.09.2024.

09:18

Foto: informer.rs

Hronika

Kraj istrage ubistva u Aleksincu: Aleksa ubijen na proslavi, porodica tri godine čeka na pravdu

On se sumnjiči za krivično delo teška telesna povreda sa smrtnim ishodom, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, ali budući da sudsko rešenje o potvrđivanju optužnice još nije stupilo na pravnu snagu, detalji mogu biti poznati tek po pravosnažnosti tog akta. Nepravosnažno potvrđenom optužnicom su obuhvaćena i dvojica mladića koji se terete samo za učestvovanje u tuči.

- Nepravnosnažnim rešenjem Višeg suda od 4. septembra 2024. godine, potvrđena je optužnica protiv okrivljenog O. P. zbog krivičnog dela teška telesna povreda i okrivljenih Z.T. i M.S. zbog krivičnog dela učestvovanje u tuči - navela je portparol Višeg suda u Nišu Emilija Stošić.

Rešenje je nepravosnažno jer još uvek teku rokovi za izjavljivanje žalbe, o kojoj će, ukoliko bude podneta, odlučivati Apelacioni sud u Nišu. Inače žalba juče nije još podnesena. 

Informer

Tuča Aleksincu u kojoj je nastradao Aleksa Stojmenović desila se na proslavi 18. rođendana u kafani “Oaza” u tom gradu kojoj su kao gosti prisustvovali i Aleksa i O. P.

U toku tuče, kako se sumnja, Aleksa je zadobio udarac u vrat koji je izazvao krvarenje u moždanom stablu i prestanak rada srca i disanja, usled čega je preminuo u bolnici. Zbog sumnje da je Aleksi zadao kobni udarac policija je uhapsila O. P. iz Aleksinca.

Informer

Krivične prijave su podnete i protiv mladića M. S. i Z. T. koji se sumnjiče samo za učešće u kobnoj tuči, za šta je predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine. O. P. je posle četiri meseca, u septembru 2021.godine, rešenjem Višeg suda u Nišu, pušten iz pritvora da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Ovo je, treći put od pokretanja istrage, da Više javno tužilaštvo u Nišu podiže optužnicu protiv O. P. - dva puta je sud nakon preispitivanja optužnog akta nalagao dopunu istrage, a ovo je prvo nepravosnažno potvrđivanje.

U toku istrage urađena su i dva veštačenja - medicinsko u Zavodu za sudsku medicine (ZSM) Niš, i analiza video snimka iz kafane koja je obavljena u Nacionalnom kriminalističko - forenzičkom centru (NKFC) u Beogradu.

Veštaci su dali suprotstavljana mišljenja o ključnim događajima te noći a pre svega o tome na koji način je nastala smrtonosna povreda. Analizirajući povredu i snimak, medicinski veštaci su naveli da je do rascepa vertebralne arterije, koja nastaje naglim i prekomernim pomeranja glave i vrata, moglo doći “delovanjem šake stisnute u pesnicu”, što odgovara snimku sa video nadzora na kojem jedan mladić zamahuje ka drugom. Međutim, ključnu dilemu o tome da li je O. P. udario Aleksu snimak ne rešava - na njemu se taj trenutak ne vidi, budući da taj konkretan frejm ne postoji zbog podešavanja na risiveru koji memoriše nekoliko slika u sekundi, ali ne i sve frejmove zbog ograničenog kapaciteta. Veštačenjem snimka NKFC zaključuje da nije bilo kontakta između O.P. i Alekse, da položaji tela ukazuju da je osumnjičeni zamahnuo ali da je udarac završio u prazno, te da Aleksa pada nakon udarca nekim predmetom nalik na flašu. Nakon ovih veštačenja, po nalogu suda u sklopu poslednje dopune istrage obavljeno je i veštačenje trasologa koje je trebalo da dodatno rasvetli događaje kritične večeri.

Kako je VJT u Nišu formiralo najnoviju optužnicu, i kojim je sve dokazima potkrepljuje, biće moguće da se sazna tek po pravosnažnosti sudskog rešenja - ukoliko ne bude uložena žalba i ukoliko Apelacioni sud ne odluči drugačije.