26.09.2024.

10:36

Foto: Tanjug

Hronika

Stravična svedočenja o masakru u Duboni: Vrištala sam dok je pucao na decu, onda je zapucao i na mene!

Na današnje ročište pozvano je deset ključnih svedoka, među kojima su Biljana Blažić, majka okrivljenog, njegov prijatelj Nikola Đorđević, inače rijaliti zvezda, kao i Uroševa bivša devojka A. D, devojka koju je oteo tokom bekstva, ali i Nemanja Ilić koji je ranjen tokom maskra.

Majka Blažića se nije pojavila na suđenju. 

Advokat porodice Blažić predao je izjave porodice overene kod javnog beležnika, da koriste pravo da ne svedoče jer su porodica okrivljenog.

- Ne treba da se proihvate ove oizjave, jer to nije u redu i njihov je zastupnik po službenoj dužnosti, od kada svedoci imaju zastupnike? - Nebojša Perović.

Informer

Nemanja Ilić je prvi izašao pred sud, gde je do detalja opisao šta se dešavala kobnog dana.  

- Tog kobnog dana negde oko 17h, pozvali su me Andrijana i drugar da ih odvezem do dubone. Bio sam kod kuće i rekao sam ako završim neki posao ranije onda ću da ih odvezem, kasnije sam se čuo sa Mitrovićem, zvali su me na Ravni gaj i ja sam rekao da želim. Otišao sam u Ravni Gaj, tamo je bio Petar, Aleksandar, Nikola, Miloš, Nikola, Jovan i još neki prijatelji. Tu je bila jedna mala vatra, jedno mesto je bilo upražnjeno, ja sam seo tu i pričali smo. Odjednom je nešto počelo da puca, ja sam stavio ruku preko očiju, mislio sam da su petarde, posle nekoliko trenutaka shvatio sma da to nisu bile petarde, ustao sam sa stolice i sklonio ruku, a onda sma video Blažića kako drži pušku ka nama, pao sam sa stolice.

Čuo sam rafale, kako zapomažu i viču "upomoć, pomozite nam". Rekao sam Nemanji da budemo tihi, kada sam čuo da su se vrata zatvorila, i da se auto odvozi, pokušao sam da sutanem, ali sam osetio jak bol i da krvarim. Posle su došli moj otac i stric, pitao sam strica da li može da uzme sok, dali smo nemanji Stevanovići, nakon toga su stigli majka ideda, odlučili smo da ne čekamo Hitnu pomoć, već me je otac prevezao do bolnice. Nosili su me, ja nisam mogao da hodam, a tada su počeli da dolaze ostali roditelji - priča Ilić i dodaje:

- Uroša poznajem iz viđenja, sedeli smo par puta u školskom dvorištu. Pucao je rafalno, a koliko znam ni sa kim nije imao problem, niti neku svađu. Čuo sam rafale, nisam video da je prišao, jer sam stavio ruku na oči. Ja sam još uvek loše, imam bolove i spavanje mi je otežano, ne mogu da sedim, samo da stojim ili ležim. Imam strahove kada čujem da automobili prolaze, da škripe gume na automobilu....kada negde idem treba mi sanitet, najviše se plašim šta će biti za 20 godina!

Informer


Jelena Pantić: Videla sam mušku osobu koja puca na decu

Svedok oštećena Jelena Pantić rekla je da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu i da nema ništa da doda. Odgovarajući na pitanja tužioca rekla je da je oko 21.30 otišla kući iz radnje i spremala decu za spavanje.

- Kad sam čula pucanj, mahinalno sam izašla na terasu i povela decu jer sam mislila da je vatromet. Upalila sam i svetlo. Kad sam se okrenula ka školskom dvorištu videla sam mušku osobu koja puca na decu u školi. Vrisnula sam, a on se okrenuo i počeo da puca ka meni. Uletela sam unutra, zatvorila vrata, sakrila decu ispod stola i pozvala policiju - rekla je.

Milenko Vjekić: Prijavio sam ih na moju adresu, jer sam verovao Radiši

- Ja sam bio na VMA, upoznao sam čoveka, rekao da sam kupio stan. On je rekao da ga baš interesuje stan. Posle desetak dana zvao me je čovek, pukovnik kaže, zamoilo me je da popričamo. Rekao je da treba da dobije stan od vojske za dva meseca i zamolio je da ga prijavim da bi mogao da dobije stan u Mladenovcu. Rekao sam da imam kupce za stan. Nisam mu dinara uzeo, niti je ulazio u stan. Posle dva meseca sam pitao da li se prijavio, on je rekao da će to biti brzo. Bio je samo tri puta i jednom je žena došla, nikada nisu stanovali tu - rekao je Vjekić.

Kako je rekao, trebalo je da javim kada stigne poziv i rešenje o stanu, da se očekuje da mu sin upiše Vojnu akademiju.

- Napravio sam grešku, svako jutro sam do 11-10 sati čekao da dođe poštar. Dva puta je došlo nešto crveno, ja sam slikao i poslao mu, nisam ni čitao šta je. Hteo sam da pomognem čoveku, ja volim vojsku, još on čovek pukovnik. To se odužilo na nekoliko meseci, zvao sam ga da dođe i nikako da dođe. Posle kad se desilo ovo, video sam njegovo ime i prezime njegovog sina. Išao sam u MUP da pitam da li se odjavio, nisu mi ništa rekli. Zvao sam ga na telefon pred slavu, rekao je da to što sam video na vestima nije njegov sin, a ja sam video da piše Uroš, otac Radiša, pukovnik, majka radi na VMA - dodao je i rekao da mu je Radiša Blažić rekao da on i žena spavaju i da to nije u vezi s njima.

Kako je rekao, posle ubistva je podneo molbu da porodica Blažić bude odjavljena iz njegovog stana.

Na pitanje tužilaštva da li mu je Radiša Blažić rekao da ima porodične probleme i da želi da ode iz Dubone, Vjekić je rekao da je Blažiću stalo do toga da dobije stan i da mu sin upiše akademiju.

- Oni nikada nisu živeli u mom stanu, nikad ušli nisu - rekao je svedok na konstataciju tužilaštva da je Biljana Blažić rekla da je u tom stanu u Mladenovcu živela do 4. maja.

Informer

Rijaliti učesnik Viktor Đorđević: Napisao je da ide da napravi masakr

Rijaliti učesnik Viktor Đorđević rekao je da ostaje pri dve izjave koje je dao u tužilaštvu, ali da se "ne seća tačno šta je sve rekao jer je bilo davno".

- Družili smo se, ali, iskreno trudim se da zaboravim taj događaj - rekao je Đorđević.

On je ispričao da Blažića poznaje oko tri godine, da su bili dobri drugovi i da je odlazio kod Blažića, kao i Blažić kod njega.

- Nije pričao da je u svađi sa nekim. On mi je pokazao pištolj "tokarev" za koji je rekao da je očev, ali on je mene slagao. Pokazivao mi je pištolj, pucao sam iz njega u svinju. U džak u podrumu sam pucao iz startnog pištolja. Sa tim "tokarevim" nešto nije bilo u redu i stojim iza te izjave. Slobodno možete da prepišete sve iz moje izjave. Pokazao mi je i neku školsku bombu, koja nije prava, tako mi je rekao, a startni pištolj možete da kupite u legalnoj prodaji - rekao je Đorđević.

On je rekao da je došlo do svađe u Vacap grupi.

- Pisao sam mu da se smiri, ali ta devojka s kojom se svađao nije htela da popusti. Imali smo više tih grupa za šalu, da šaljemo slike, nisu to bile grupe za neke loše i skrivene namere. Uroš je par puta bio sa mnom u teretani, a pretežno je trenirao kod kuće jer je živeo na selu. Steroidi mogu da se kupe u slobodnoj prodaji. Nisam mu ja dao steroide, rekao sam da kupi u slobodnoj prodaji. Koristio je trenbolon - dodao je.

Informer

Taj steroid, kako je rekao, ima najjače dejstvo, ali utiče na psihu.

- Sedeo sam kući kad mi je Uroš napisao da ide da pravi masakr, nisam ga shvato ozbiljno. SVašta ljudi kažu u svađi. Nisam mogao da naslutim ni da će da ide da se svađa s nekim, a kamoli da uradi tako nešto.

Odgovarajući na pitanja advokata Perovića, Đođrević je rekao da mu nije bilo poznato da je Radiša Blažić znao da Uroš ima oružje.

Na pitanje Blažićevog branioca zašto je zvao devojku koja se svađala sa Blažićem rekao je da je hteo da smiri situaciju jer je devojka uvredila Blažića.

- Taj Marko Nikolić me je pozvao i rekao da je ozbiljna situacija. Ja sam se toj devojci javio i pitao šta ima da ulazi u svađu i da on nema nameru da se svađa. Izvinio sam se u njegovo ime, a ona je rekla da nema šta da se izvinjava, da će Uroš da s eizvinjava njmia iz Urgentnog centra. Zbog toga sam rekao Urošu da sedi kod kuće i da se pripazi. Uroš je burno reagovao, pitao se što bi njega neko dirao bez razloga - rekao je Đorđavić.

Sudija insistira na dolasku Uroševe majke, sutra nastavak

Suđenje se nastavlja sutra za kada su pozvani novi svedoci, a sudija je navela da su za sutra pozvani i članovi Blažićeve porodice koji su danas po advokatu poslali overene izjave da koriste svoje zakonsko pravo da ne svedoče u postupku. Sudija je navela da su oni u obavezi da ispoštuju sud i ovaj postupak, a ukoliko ne dođu na sutrašnje suđenje pozvaće ih na način na koji je predloženo, odnosno kako je tužilac to predložio. Postupajući tužilac je na početku današnjeg suđenja sudiji predložio da ih novčano kazni, ukoliko ne dođu na suđenje.