27.09.2024.

13:49

Foto: Tanjug

Hronika

Dobro se setila! Biljana Blažić izjavila saučešće porodicama žrtava, godinu i po dana nije imala vremena

Suđenje je od samog starta bilo napeto, budući da je danas svedočila Biljana Blažić majka Uroša Blažića koje je na jučerašnjem glavnom pretresu poslala obaveštenje sudu, putem advokata da ne želi da svedoči i da koristi svoje zakonsko pravo. 

Sve vreme dok su roditelji ubijenih i ranjenih slušali svedočenja, Uroš Blažić i njegov otac su im okretali leđa, a na jučerašnjem suđenju su se smejali što je izazvalo burne reakcije. Majka Blažića, koja je uz pratnju policije stigla an suđenje, sud je napustila dok su svi bili u sudnici, te je na taj način izbegla da se stretnu ispred suda sa porodicama i novinarima. 

Informer

Budući da je advokat dodeljen po službenoj dužnosti, sudija je zahtevala da se porodica Blažić pojavi danas, ili će biti privedeni i novčano kažnjeni. Oni su došli u sud u pratnji policije, i nisu želeli da daju izjave, sem majke Biljane koja je ukratko prokomentarisala:

- Pre svega bih da izjavim saučešće porodicama jer nisam imala priliku do sada. Ne želim da svedočim, koristim svoje pravo jer se sve ovo zloupotrebljava, ja sam svoju izjavu dala u tužilaštvu - rekla je Biljana. 

Danas su svedočili majka, brat, snajka, deda, bivša devojka Uroša Blažića, kao i komšija, kolega Radiše Blažića i policajac koji je oduzeo oružje Uroševom ocu. 

Kako je istakao Radišin kolega, nijednu lepu reč niko nema za pripadnika Vojske Srbije, kao i komšija koji je tvrdio da je Blažić još kao dete pucao iz pištolja:

Ceo živet ih poznajem, ali se nismo družili. Mi smo udaljeni nekih 600/700 metara, nikada nismo bili u sukobu. Znam za oružje, svaki Božić, svadbe pucalo se kao da je ratno stanje, i rafalna i pojedinačna paljba, a Uroš je kao dete još pucao iz pištolja. Ja sam lično video kako Uroš puca kada je bio dete! Vatrometa nije bilo, sem svetlećih raketa kada smo bili mali. Uroš je kada je pucao imao oko osam godina - izjavio je Stevan Marković.

Informer

Glavnom pretresu je prisustvovala i bivša devojka Blažića Anastasija Đorđević.

Legla sam i osetila pištolj ispod jastuka, pitala sma šta je a on mi je rekao kako on i njegov otac imaju dozvolu, a onda ništa nisam ispitivala, samo sam tražila da se to skloni od mene, i rekoa je da to imaju zbog lova. Bila sam u kući kod porodice, sve sam ih poznavala, celu porodicu. Otac njegov je uvek bio autoritet, nisam provodila neko vreme s njima, imao je bolji odnos sa majkom nego sa ocem. Naša veza je bila super, poštovao je sve, ali nije želeo da ja idem u Vojsku, on je tražio da vanredno završim školu i da se udam za njega kao njegova snajka, ja sebe ne vidim tako. Ja sam se njega plašila kada smo raskinuli, videla sam jednu izjavu koja nije tačna, ja sam njega tada kada smo raskinuli videla takvog kada sma se uplašila, ali nisam imala razloga pre toga da ga se plašim. Jednom smo sedeli, rekao je da će me voditi kući i ja sma uzela telefon da se javim mami, on je tada počeo da viče, izbacio me je iz auta, i rekao "izađi iz auta, da ne bi bilo nešto gore", tada sam shvatila šta se dešava i izašla sam. Veza nam je bila monotona, sve se svodilo na to da idem kod njega i da me vrati kući, nije nikada bitno da li ja imam obaveze, on samo kaže da je krenuo po mene bez da li ja to želim ili ne. Nakon njega sam imala dečka iz Malog Orašja, izlazila sam s njim kada ima utakmicu, a družili smo se sa ljudima koji su ubijeni, sve sam ih upoznala a Uroš i ja tada nismo imali kontakt, niti mu je neko rekao za nas koliko ja znam. Tada kada me je u Malom Orašju izbacio iz automobila, nije bilo ljudi jedna kola su prošla. malo me je i lagao, stalno je rpičao kako nema vremena da izađemo, a onda mi kaže kako ide kući, a onda nestane na nekoliko sati i to me je nerviralo - rekla je Anastasija i dodala:

Informer

- Poslednje noći kada smo i raskinuli, kada je video da sam ozbiljna i da želim da raskinemo, ponašao se kao da je sve normalno, tada je bilo prvi i poslednji put, tada sam morala da pristanem na intimne odnose, a pre toga se to zaista nije dešavalo. On je inače prema meni bio jako kulturan, to me je i privuklo. 

Milan Lesić jedan od prijatelja Uroša Blažića, tokom svedočenja je odjednom pao u ensvest nakon čega je napustio sudnicu. 

Informer

Ostajem pri svojoj izjavi koju sam dao. Uroša sam znao dve do tri godine, nismo se puno viđali. Bio sam nekoliko puta kod njega u kući. Nikada mi nije spominjao oružje, stalno je pričao o voću, i sadnicama. Nikada nije konzumirao alkohol, trenirao je u teretani, rekao mi je da je koristio suplemente. On nikada nije pokazivao agresiju, uvek je bio smiren, a trenirao je koliko znam mesec ili dva pred masakr, sećam se da je rekao kako će koristiti supstance, ali ja se u to ne razumem. Znam da je bio u inostranstvu, to je sve bilo kada se vratio, tada smo se videli poslednji put - izjavio je Lesić.

Trudnica Jelena A. koja je bila oteta od strane Blažića, lično je obaveštila sud da ne može da dođe da svedoči budući da ima visokorizičnu trudnoću. 

Zakazano je saslušanje oštećene Andrijane Mitrović, ali i Milosava Todorovića otac ubijenog Dalibora koji je izrazio želju za dopunu izjave, jer kako ističe ima nova saznanja. 

Naredni glavni pretres zakazan je za 21 i 28 oktobar u 10h.