27.09.2024.

14:04

Foto: ust

Hronika

Veliki uspeh UST-a: Nacrti novog zakona uskoro pred sudskim i tužilačkim pomoćnicima

Novica Radović iz tog udruženja kaže da prvi predlog predvidja da svi sudijski i tužilački pomoćnici koji su zasnovali radni odnos do 1. marta 2025. godine ne budu u obavezi završavanja prethodne obuke na Pravosudnoj akademiji, kao uslov za prvi izbor na neku od pravosudnih funkcija.

Informer

Takođe, dodaje Radović, u Nacrtu se našao i predlog UST da se do 1. januara 2029. godine odloži primena onih odredbi koje predviđaju obaveznu prethodnu obuku kao uslov za prvi izbor na funkciju sudije ili javnog tužioca.

Nacrt zakona o pravosudnoj akademiji koji predvidja i odredjena alternativna rešenja upućen je 12. septembra na mišljenje Venecijanskoj komisiji o uskladjenosti predloga sa standardima Saveta Evrope.

Radović, koji je i predsednik Foruma pravnika Srbije, napomenuo je da  Ministarstvo pravde priprema i nacrt zakona o pravosudnom osoblju na osnovu kojeg će se sudijski i javnotužilački pomoćnici izvojiti iz postojećeg Zakona o državnim službenicima, čime će se, kako je istakao, poboljšati i njihov kako materijalni, tako i profesionalni položaj.