30.09.2024.

10:47

Foto: Foto:Miloš Rafailović, Marko Đoković

Hronika

Srđan Lalić odgovara na pitanja advokata Lazarevića: "Pričate o ubistvima kao da prepričavate film"

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić, koji je potpisao sporazum sa tužilaštvom i pristao da iznese informacije o klanu u zamenu za blažu zatvorsku kaznu, trebalo bi da odgovara na pitanja optuženih.


13:39 Suđenje završeno za danas

Miljković je trebalo da postavlja pitanja Laliću, ali kako ima mnogo pitanja, a nema dovoljno vremena, sud je doneo odluku da Miljković postavlja pitanja Laliću na narednom suđenju, koje će biti održano u sredu, 2. oktobra.

Informer

 

13:38 Advokat Miljana Perendija postavlja pitanja

Advokat Miljana Perendija zamolila je Lalića da se ne ljuti kada mu postavlja pitanja.

Perendija: Da li ste na stadionu videli 20 maskiranih napadača koji tuku I. S?

Lalić: Nisam.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić, koji je potpisao sporazum sa tužilaštvom i pristao da iznese informacije o klanu u zamenu za blažu zatvorsku kaznu, trebalo bi da odgovara na pitanja optuženih.

Perendija: Kako Vi sebi opisujete kad nekoga tučete i kad nekog vezujete žicom? Imate li neki prag tolerancije? Šta vas tera na to?

Lalić: Ja sam objasnio kada je grupa dobila izuzetno nasilan karakter, a ja sam član grupe. Je l' mislite da sam ja nešto ovde radio iz nekih svojih pobuda? Naravno da nisam.

Perendija: Vi ste sami odlučili da I. S. lagano udarite i to 20 puta, lagano.

Lalić: Udaranje je uvek bilo isto, po nogama ili debelom mesu, sa ciljem da se nanese bol, ne da se napravi neka fraktura. Mislim da je to neki najniži modus operandi.

Perendija: Što onda nekog umirućeg stežete, šta Vas natera?

Lalić: Ne natera mene ništa, nego vođe grupe. Ja te ljude nisam poznavao, radio sam sve po nalogu vođa grupe. Ja pre toga nikada nisam došao u sličnu situaciju, razumete?

Informer

 

Perendija: Kad sam radi, onda tuče, a kad dobije nalog može i da ubije. Šta Vas rukovodi kad nekog mučite, imate li prag tolerancije?

Lalić: Nisam ja to sam birao, rukovodi me strah od vođa grupe. Naravno da se ljutim, kako me to pitate? Emotivnije reagujem jer obmanama pokušavate... Postavili ste pitanje kako ja to sam određujem i zato sam to emotivno doživeo. A na ovaj način ovde razgovaram o ovakvim stvarima jer sam ja te događaje osvestio i suočio se s njima i svojom odgovornošću kao okrivljeni saradnik. Vrlo je teško, kada biste bili na mom mestu znali biste. To su opasne situacije u kojima Vam je život ugrožen.

Perendija: Da li mislite da ste nas ubedili da Vi to niste radili I. S? Zašto bi I. S. lagao? Vidite sudija kako on reaguje, a kad priča kako Belivuk seče glavu, onda je miran. Sudija, molim Vas nemojte da ga branite.

Sudija: Ne branim ga, samo govorim da je odgovorio na pitanje. Ne može onda zna zašto I. S. laže i o tome da li Vas je ubedio.

Perendija: Da li ste samo sa Milošem Budimirom došli automobilom?

Lalić: Došli smo sami, Veljko i Marko nisu bili tu, komunicirali smo preko "Skaja". Filip je, koliko se sećam bio na stadionu, u prostoriji gde je restoran.

Perendija: Ko mu je dao drogu koju je popio?

Lalić: Bio sam tu nakon što je I. S. popio to, rekli su mi da je učestvovao neki momak koji se zove Stefan i da je bio neko od okrivljenih, ali se ne sećam ko.

Perendija: Dobro, znači nije Filip, hvala lepo i doviđenja. To ponašanje ne može. Ja imam dosta iskustva. Kako Vi tumačite svoje ponašanje kad pričate o takvim delima? Gde god je najteži trenutak ubistva, Vi se izvučete, uvek su drugi. Vi stegnete žicu, pa neko preuzme. Drugo on priča neke stvari, zašto bismo mi njemu verovali? Mi nemamo zvaničan dokument da je neko umro, obdukcioni nalaz. Ja moram da pitam.


12:59 Pauza

Sud je odredio pauzu od 20 minuta, nakon čega će pitanja okrivljenom saradniku Laliću postavljati okrivljeni.

Informer

 


12:59 "Pričate o ubistvima kao da prepričavate film"

Lazarević: Divno opisujete ubistva, kao da prepričavate film, mirno. Emocije i griža savesti Vam se ne vide. Kako to objašnjavate? Hoćete Vi da mi objasnite ili Saša Ivanić?

Tužilac Ivnaić: Sudija, niste reagovali na dva pitanja pre ovog, gde kolega unosi njegovu tezu i kaže da su sastanci sa tužilaštvom bili neformalni. Okrivljeni saradnik je pričao o formalnom razgovoru sa tužiocem. Kolega smišljeno koristi obmanu, pa kažu da su razgovori sa tužiocem bili neformalni, a ovo je nastavak toga i cilj je da se zbuni okrivljeni saradnik. Okrivljeni saradnik nikada nije rekao da je razgovor bio neformalan. To je obmana koja je zabranjena i takva pitanja treba da budu odbijena.

Sudija: Prvi deo pitanja je Vaš zaključak.

Lalić: On to iznosi kao činjenice, jako je neprijatno, trebalo je da kaže da je to neko njegovo mišljenje.

Lazarević: Da li ste i ranije činili mučenje, davljenje, sećenje prstiju, a niste procesuirani, ili je sada prvi put?

Lalić: Ovo je bio prvi put. Nikada ranije nisam nikog mučio, a potukao sam se mnogo puta u životu.

Lazarević: A ono što ste pričali kada Vas neko laže?

Sudija: Ja sam prošli put rekla okrivljenom saradniku da priča samo o predmetu optužnice.

Lalić: Sad on mene hoće da predstavi, kao da sam...

Lazarević: Da li su se vaši roditelji razveli?

Lalić.: Da, kad sam bio u adolescentskom periodu. Živeo sam naizmenično kod oca i kod majke.

Lazarević: Da li ste imali problema sa ocem, u smislu fizičkih sukoba?

Lalić: Nisam. Nisam kao što ste imali Vi.

Lazarević: Poslednje pitanje. Da li mislite da posle odležanih 18 godina zatvora koliko ćete dobiti, nećete više tući i mučiti ljude?

Sudija: Odbija se pitanje.

Informer

 


12:53 Lalić o prodaji narkotika

Lazarević: Da li ste se bavili prodajom narkotika?

Lalić: Jesam, imao sam zaradu od toga. To sigurno nisam prećutao, ali može da bude da sam pisao u pisanoj izjavi.

Lazarević: Da li znate zašto Vas nema u optužnici za to krivično delo?

Lalić: To prvo nije pitanje za mene, a tužilaštvo ima pravo da protiv saradnika neki postupak pokrene ili ne. Skoro sto posto mogu da Vam kažem da sam to pročitao u ZKP.

Lazarević: Da li ste u okviru OKG pravili spid i da li je u tome učestvovao Hrvatin?

Lalić: Jesmo, a učestvovao je Hrvatin. Ne mogu da opišem koliko aktivno. Može biti da sam imao zaradu od toga. Sa drugim kriminalnim grupama nisam sarađivao u poslovima s drogom. Pročitajte ceo iskaz, jesam rekao da smo sarađivali oko trgovine drogom ili pravljenja laboratorije? Pročitajte ceo iskaz.

Lazarević: Da li ste na stadionu pravili amfetamin?

Lalić: Spid da. Drogu sam nabavljao i od Veljka i Marka, to sam rekao i tužiocu. Od Miloša Budimira sam nabavljao marihuanu. Hrvatin je sigurno prodavao travu, učestvovao u pravljenju spida, a sećam se da je Spasojević prevozio narkotike.

Informer

 


12:40 Lalić odgovara na pitanja o otmici i silovanju I. S.

Lalić: I. S. sam video neposredno pre otmice Mitića. Imao sam učešće u prebijanju I. S. i njegovom zadržavanju na stadionu, a to je po meni otmica, ja bih to mogao da živim tako. Ako sam ga udarao sigurno mu ne bih dozvolio da pobegne. I da sam bio sam, preko mene ne bih pobegao, to mogu da Vam garantujem. Ne bi mogli da pobegnu ni mnogo veći od I. S. Ja ga nisam vezivao lisicama, nisam doneo odluku da se zadrži, a imao sam sugestiju da ga puste, ali to nije uticalo na ishod.

Lazarević: Razgovarali ste neko vreme sa I. S. Da li je on iskrena, poštena osoba?

Lalić: Za to vreme, sigurno ne bih mogao da kažem da li je iskren jer je pod primenom motke svako iskren. Sigurno je da je jedna napaćena duša i da je preživeo stvari koje nije zaslužio. Taj osećaj dominira u meni kada pomislim na njega. Mislim da je dan kasnije pušten kući, nisam siguran. U neobaveznom razgovoru, kad sam iskazao sažaljenje, govorio mi je da je u teškoj materijalnoj situaciji, da vozači koje stopira imaju seksualne tendencije prema njemu. Meni je to degutantno. Svašta sam u životu radio, ali ovo mi je odvratna priča.

Lazarević: Imali su tendencije ili je to doživeo?

Lalić: Možda je doživeo, ne mogu da razlučim. Sigurno je svašta doživljavao, on je dečko na rubu egzistencije. Pitao sam ga šta traži tu, udario sam ga 10-20 puta motkom po cevanicama, video da je unesrećen čovek i seo da pričam s njim. Udaranje je trajalo oko minut, a razgovor možda nekoliko minuta. Pre nego što sam mu prišao ja sam se prvo raspitao ko je on i kako je dospeo tu. Ja sve što radim u životu radim jako temeljno, i to jako dobro znate.

Lazarević: Jeste tako i čitali optužnicu?

Lalić: Prvi put sam je sigurno pročitao temeljno, Vi to jako dobro znate.

Informer

 

Lazarević: Da li se na stadionu nalazi bilijarski sto?

Lalić: Nalazi se.

Lazarević: Ima li štapova za bilijar?

Lalić: Bili su, nekoliko. Ima dva sigurno, ne znam da li ima više. Ja sam igrao možda dva puta, nisam ljubitelj bilijara. Ali sam nebrojeno puta stajao pored dok su drugi igrali.

Lazarević: Da li ste Vi silovali I. S. bilijarskim štapom?

Lalić: Ja ga nisam pipnuo bilijarskim štapom.

Lazarević: Da li je bilijarski štap u vezi sa 2.000 dinara koje ste mu dali?

Lalić: I. S, ja, bilijarski štap... Ne vidim to u istoj priči. Ja sam mu to dao da bi imao da se vrati kući i rekao sam momcima da mu daju da jedu i da mu daju neku majicu Partizana.

Lazarević: Da li ste u telefonu imali slike golih muškaraca?

Lalić: Ja ih nisam slikao i snimao, niti čuvao s namerom. Da li mi je neko slao u nekoj šaljivoj konotaciji? Moguće. Možda mi je neko poslao na Viber, ja nisam stigao ni da pogledam, a ono je skinulo u telefon. Ja sam dominantno koristio "Skaj", regularan telefon jako malo i nisam ga ni nosio sa sobom, tu je svašta moglo da stigne. A svi živi razmenjuju šaljive i montirane slike i video klipove.


12:25 Lalić odgovara na pitanja o ubistvu Nikole Mitića.

Lazarević: Kad je bila otmica Nikole Mitića?

Lalić: U avgustu 2019. godine.

Lazarević: Koliko ima odatle do ambasade SAD?

Lalić: Kilometar, do kilometar i po.

Lazarević: U optužnici stoji da se otmica desila u blizini američke ambasade.

Lalić: Ne vidim šta je sporno, ovo je velik grad, ovde je blizu ono što je na četiri autobuske stanice. Ja sam video poslednje momente kad ulaze u kola i odlaze. Nisu odgovarali na "Skaj", kroz maglu su mi ti događaji jer sam bio fokusiran što mi nisu odgovarali na "Skaj" i da li ima još nekog. Sigurno sam video da je Miljković ušao u vozilo i da su okrenuli auto i prošli pored mene.

Informer

 

Lazarević: Ko je odsekao prst Mitiću?

Lalić: Ja sam mu naneo povrede u predelu malog prsta na nozi armiračkim kleštima, i to je bilo skoro dislocirano, ali nije. Ja sam to uradio sam.

Lazarević: Da li ste pročitali da piše u optužnici Srđan Lalić i Miloš Budimir odsekli mali prst na nozi?

Lalić: Može biti da jesam.

Lazarević: Da li je trpeo bolove, gubio svest?

Lalić: Tako neke stvari ne mogu da prođu bezbolno. Ja ne znam šta se u njemu dešavalo, na osnovu toga što nije imao neke reakcije ja sam sumnjao da je bio pod dejstvom nekih supstanci. Ali ne sumnjam d a bi takve radnje svakom čoveku nanele velik bol.

Lazarević: Tužilaštvo navodi u optužnici da je više puta gubio svest, da li ste to komentarisali sa tužiocem?

Lalić: Nemojte, molim Vas, da donosite zaključke, ja nisam rekao da nisam govorio o tome. Smatram da niste toliko naivni da ne razumete proste jezičke termine. Može biti znači da je moglo da se desi, a ja ću možda da se setim, a može biti i da se neću setiti.

Sudija je zamolila okrivljene iza stakla da se pristojno ponašaju i da se ne smeju.

Lazarević: Koja je bila uloga Spasojevića u tome?

Lalić: Ono čega se ja sećam je sigurno da je odvezao Bojana Hrvatina, mene i Miloša Budimira u kuću u Ritopeku. Ne sećam se da li je bio u pratnji i nisam siguran da je tukao Mitića na stadionu. Znam da ga je Hrvatin jednom udario. Bio sam fokusiran na video nadzor, bio sam okrenut leđima Mitiću. Čuo sam udarce i ispitivanje. Tu su se smenjivali Veljko Belivuk, Vladimir Grek, Miloš Budimir, Dejan Tešić. To se sve dešavalo iza mojih leđa.


12:23 Lalić o oružju

Lazarević: Da li su članovi OKG Šćepanović Aleksandar i Kodžić Željko?

Lalić: Ne znam, ne mogu da znam sve članove. Ja ne znam ni sve članove kavačkog klana. Njih ne poznajem.

Lazarević: Ko je držao oružje i municiju u Ritopeku? Ko je učinio to krivično delo?

Informer

 

Lalić: Ne mogu ja u detalje da kažem gde se to krivično delo razgraničava, ja sam naveo Belivuka, Miljkovića Hrvatina, Draganića, Jankovića, Tešića, sebe, braću Budimir jer je mnogo lica imalo kontakta sa nekim komadima oružja sa tom lagera. Hrvatin je učestvovao u preuzimanju oružja, to konkretno znam. E sad, ja to delo ne mogu da kvalifikujem. To oružje je preuzimao u okviru OKG, nije sigurno smaoinicijativno. Ja od Hrvatina nisam siguran da mogu da se setim da li sam preuzimao oružje, ali u jednoj akciji preuzimanja oružja sam učestvovao zajedno sa Hrvatinom, ka da smo kod Ikee preuzeli mitraljez i snajpesku pušku, tog nekog leta 2020. godine.

Informer

 

Lazarević: Da li je Nikola Spasojević prevozio oružje u Ritopek?

Lalić: Ne mogu da se setim, ali ne bih to isključio. Ne bih se usudio da licitiram.

12.22 O Zdravku Radojeviću i Milanu Ljepoji

Lazarević: Ajde da pređemo na Zdravka Radojevića.

Lalić: Ne možemo! Ne možemo da pređemo na Zdravka, on je mrtav. Sudija, molim Vas da branilac ima malo poštovanja prema žrtvama. Zdravko Radojević je bio prevaren da ostavi neko oružje.

Lazarević: Da li se Miljković Radojevićevu predstavio kao prodavac oružja ili je Radojević dao oružje?

Lalić: Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li se bavio prodajom oružja. Glavni razlog da dođe je bio da sa potencijalnim ubicama Marka Budimira pregleda snimke porodične kuće Marka i Miloša i da u četiri oka da informacije i da se to izanalizira. Ja sam sve što imam rekao tužiocu.

Informer

 

Lazarević: Ko je Ljepoju Milana davio kesom?

Lalić: Veljko Belivuk i Bojan Hrvatin.

Lazarević: Tužilaštvo kaže i da ste Vi učestvovali.

Lalić: Nema sat vremena kako sam objasnio svoje učešće i učešće drugih.

Lazarević: Ko ga je udavio žicom?

Lalić: To kako Vi kažete nije tačno. Ljepoju smo davili, ali nisam siguran da je to uzrok smrti. To što mu je Veljko presekao vrat, sigurno jeste.

Lazarević: Citirali ste da ste mu obmotali žicu oko vrata. Ko su oni? Rekli ste da ste Vi i Veljko obmotali, pa da je Hrvatin preuzeo, a vi ste se "vratili ovamo". Gde ste se vratili?

Lalić: Kod Daganića. Krneuli smo Veljko i ja, pa sam ja deo žice predao Hrvatinu. Nismo sva četvorica držali u isto vreme. Možda se Veljko zamenio sa Jankovićem, znam da je Janković učestvovao jer smo samo Draganić i ja bili sa strane, gde smo nastavili da manipulišemo tim "heklerom".

Lazarević: Kako je Ljepoja namamljen?

Lalić: Između ostalog, rečeno je da će mu biti poklonjen blindirani auto. Jedno ne isključuje drugo, možda je jedno vozilo trebalo da dobije na poklon, a drugo da kupi. Ja to ne znam, zato nisam o tome pričao.


11:46 Nakon pauze advokat Lazarević ispituje Lalića

Advokat Dejan Lazarević, koji brani veći broj okrivljenih, ispituje Srđana Lalića.

Lazarević: Kad ste dobili status okrivljenog saradnika da li su bile dignute optužnice?

Lalić: Jesu. Ima dve optužnice, ne znam kad su izašli.

Lazarević: Ako Vam kažem 18. jul, da li Vam je to poznato?

Lalić: Tada sam potpisao sporazum. Čitao sam optužnice pre zaključenja sporazuma. Tužilaštva sam priznao sva dela koja sam izvršio i sva saznanja koja imam o organizovanom kriminalu.

Informer

 

Lazarević: Da li ste opisali sve u svojoj svesci?

Lalić: Pitanje sadrži obmanu. Još jednom ću ti, Deki, objasniti, ja sam objasnio krivična dela, način na koji sam učestvovao i druga saznanja o organizovanom kriminalu. Nisam, kako ste pitali, pričao po optužnici.

Lazarević: Da li ste sugerisali tužilaštvu da neke stvari u optužnici nisu onakve kako su se desile?

Lalić: Ja ne mogu ništa da sugerišem tužilaštvu.

Lazarević: Da li smatrate da neke stavke optužnice ne odgovaraju činjeničnom stanju?

Lalić: Može biti, ja se ne obazirem na to, moje je da iznesem činjenično stanje. Možete da me pitate 10 puta, to je moj odgovor.

Lazarević: Sudija, ja mogu da kažem može biti, ili neko drugi, ali on mora da zna. Ima li krivičnih dela da ste opisali u pisanoj izjavi i u tužilaštvu, a da nisu u optužnici?

Lalić: Može biti. Ubistvo Kojića, na primer. Priznao sam trgovinu drogom.

Lazarević: Zašto tužilac nije podigao optužnicu protv Vas za drogu?

Sudija: To nije pitanje za njega.

Lazarević: Da li ste priznali falsifikat izjave?

Lalić: Pasoš i ličnu. Pasoš je originalno izdat iz MUP, nisam ga ja falsifikao. Izdao ga je MUP Hrvatske, kraj. Ime i prezime ne mogu da se setim, nije pisalo Srđan Lalić.

Lazarević: Imate li još neko ime i prezime?

Lalić: Ja da znam, ne. Sto puta sam rekao pasoš je izdala Republika Hrvatska, u MUP preuzet, razumeš?!

Lazarević: Da li ste sa tužiocem 18. jula 2022. godine nešto potpisivali?

Lalić: Nisam siguran, ali može biti. Sa tužiocem nisam potpisao ništa, a sa Tužilaštvom sam potpisao sporazum.

Lazarević: Da li ste menjali sporazum, pa potpisali ponovo?

Lalić: Ne sećam se. Sporazum koji sam pročitao sam potpisao, ne sećam se da sam imao zamerke.

Lazarević: Ima li krivičnih dela da ste ih priznali, a da ih niste izvršili?

Lalić: Ne, što bih to uradio?

Lazarević: Da li ste izvršili otmicu kako je opisano?

Lalić: Ja nisam pravnik da kvalifikujem, a učešće u otmici nesporno imam, to je za mene dovoljno.

Lazarević: Kog datuma ste predali svesku i kome?

Lalić: Ne mogu da se setim datuma, ni kome, pre potpisivanja sporazuma sam dao.

Lazarević: Gde je sad ta sveska?

Lalić: Kako ja to mogu da znam?

Informer

 

Lazarević: Koja ste dela priznali i na koliko godina?

Lalić: Sva teška ubistva, otmica, sve sam to tada znao, negde je bilo 14, 16, 18, ukupno je bilo jako mnogo. Protokom vremena sam zaboravio jer mi nije relevantno, znam jedinstvenu kaznu koju bi trebalo da dobijem.

Lazarević: Kada se desio navodni događaj sa lazarom Vukićevićem?

Lalić: Molim Vas, budite precizni. Sa Lazarom su se desili mnogi događaji - otmica, mučenje, isleđivanje. Šta vas zanima? To je bilo 14. oktobra 2020. godine.

Lazarević: Tužilaštvo tvrdi da ste vrelom peglom prelazili po telu Lazara Vukićevića, Vi tvrdite da niste. Da li ste to rekli tužiocu?

Lalić: Ja sam na to pitanje već odgovorio. Ja sam tužiocima sva moja učešća i dela u vezi sa optužnicom i druga dela na detaljan način opisao. Ja ne znam kakvu tu dilemu više imate.

Lazarević: Ko onda govori istinu, Vi ili tužilaštvo?

Sudija: To pitanje nećemo dozvoliti, pričao je o tome ranije i danas.

Lazarević: Tužilaštvo tvrdi da ste Vukićevića udavili tako što ste mu stavljali crevo u usta.

Lalić: Ja sam objasnio kako je Vukićević ubijen. Ja sam mu uperio vodu u lice, a moje viđenje je da je smrt nastala usled gubitka krvi, ali ja nisam veštak. Ja nemam odnos ni sa kim iz ove prostorije da mogu da sugerišem ili namećem. Moje je da objasnim o čemu sam učestvovao, koja saznanja imam, ništa više, ništa manje. Ispričao sam šta sam ispričao. Ja nisam niko da njima nešto sugerišem. Ja bih možda mogao Vama da sugerišem jer se znamo dugo, ali na nekoj drugoj osnovi.

Lazarević: Rekli ste na glavnom pretresu da nije tačno, jeste li rekli tužiocu?

Lalić: Ja nisam rekao "hej, nije tačno", ja sam rekao svoja saznanja.

Lazarević: Koji je razlog bio da se ne bavite činjeničnim stanjem optužnice, već da potpišete sporazum? Manja kazna?

Lalić: Ja sam ubeđen da ja stvarno ne kapiram pitanje. Nije mi jasno. Pitajte me ponovo. Motiv da zaključim sporazum ili da menjam činjenično stanje? Motiva je previše, mogao bih da referišem 30 minuta. Ranija iskustva sa pojedincima iz grupe, njihov odnos prema drugim članovima. Možda je izuzetno blag termin, ali je nezdrav odnos. To sam zaključio i ranije, pre hapšenja, ali nedovoljno da bih mogao da preduzmem nešto. Ovo je bila poslednja prilika da nešto preduzmem. A detaljno mogu da pričam, ti to jako dobro znaš.

Lazarević: Ko je učestvovao u ubistvu Aleksandra Gligorijevića?

Lalić: I Veljko i Marko. Nisam siguran ko je doneo odluku o ubistvu, neko od njih dvojice. Nije bilo preispitivanja odluke, sigurno je poteklo od njih dvojice. Ne bih mogao da razgraničim koji je.

Lazarević: Šta je Gligorijević odgovorio Veljku i Marku, ko od njih treba da bude ubijen?

Lalić: Na južnoj tribini tokom utakmice, glavna meta je bio Veljko, a sekundarna Marko. To je bilo neko leto 2020. godine, neki maj ili jun.

Lazarević: Ko je doneo snajper na stadion?

Lalić: Koliko se sećam, Gligorijević? Doneo je torbu. Pretpostavljam da sam to napisao u pisanoj izjavi, verujem da jesam, ali pisana izjava je ogromna.

Lazarević: Da li ste videli u optužnici da je Aleksandru Šćepanoviću stavljeno na teret da je doneo pušku?

Lalić: Može biti. Nećemo tako. Može biti da sam pročitao, ne da sam to rekao. Ja sam 1.000 puta rekao da je moje da ispričam onako kako sam proživeo, šta sam radio i u čemu sam učestvovao. Ja ne mogu da donesem zaključak, Dejane, kako ne razumeš? Ima ko donosi zaključke. Ne mogu ja da govorim da li je optužnica tačna ili ne.

Lazarević: Ko je trebalo da likvdira Veljka i Marka, pripadnici navijačke ili kriminalne grupe?

Lalić: Zasigurno kriminalne. Možda je bio navijač, jedno ne isključuje drugo. Ne znam ko je za to delo bio takozvani mesar, ali bila je priča da su ubice već pripremljene i da je dogovoren neki plan. Ne mogu da se setim ko je ubica, očigledno protivnički kriminalni klan. Ja ne prepoznajem termin navijački klan, već kriminalni klan i navijačka grupa.

Lazarević: Navedeno je da je Gligorijević rekao da se planira napad od suprutne navijačke kriminalne grupe.

Lalić: Jedno ne isključuje drugo, Dejane. Da li su oni navijači izhobija, može biti, ne isključujem.

Lazarević: Kada je Gligorijević lišen slobode?

Lalić: Slobode? Mislite života? To je bilo 16. juna. Prvo je lišen slobode, pa života, ali slobode nezvanično.

Lazarević: Da li je tačno da se mašina za mlevenje mesa nalazila u skrivenoj prostoriji?

Lalić: Nalazila se u garaži.

Lazarević: Onda zaključujemo da tužilaštvo...

Lalić: Au, Dejane, ni Vi ni ja nismo ovde da zaključujemo.

Lazarević: Da li ste čupali nokte klještima Veličkoviću?

Lalić: Jedini moj kontakt putem klješta za Veličkovićem je bio u svrhu ispitivanja, zalomio sam mu nokat na palcu desne noge. Niti je nokat polomljen celom dužinom, samo je zalomljen. To može da se vidi na slici iz optužnice.

Lazarević: Da li ste reagovali da se ispravi to za čupanje noktiju?

Lalić: Koliko puta da kažem, Dejane? Ako treba objasniću Vam svaki put, nije moje da unosim ispravke.

Lazarević: Koliko ste puta bili u tužilaštvu?

Lalić: Ne mogu da se setim.

Lazarević: A možete da se setite registarske tablice "honde"?

Lalić: Pa, što da ne.

Lazarević: Šta ste Vi i tužilac imali ispred sebe kad ste razgovarali?

Lalić: Ja ništa, a tužilac ne znam, da li je moguće to da me pitate? Ja ne znam šta vi imate na stolu. Nisam uopšte obraćao pažnju ni da li je nešto čitao, to nije predmet mog interesovanja. Vrlo rado ću da se potrudim da se setim.


11:03 Pauza

Sudija je najpre odredila pauzu od pet minuta jer su okrivljeni tražili pauzu, ali nije saopšteno zbog čega, da bi se potom vratila i rekla da je izašao veliki broj okrivljenih i da se neće brzo vratiti, te da se određuje pauza od 30 minuta.

Informer

 


10:56 Sudija ispituje Lalića

Sudija je Lalića pitala za Nemanju Đurića, kada je u pitanju ubistvo Lazara Vukićevića, a on je odgovorio da ne može da se seti nekog upečatljivog momenta, ali da "tu nema neke dileme" i da je Đurić tukao Vukićevića isto kao i svi ostali.

Na pitanje sudije u vezi sa I. S, koji je navodno silovan na stadionu Partizana, Lalić je rekao da je došao na stadiona dan pre otmice Nikole Mitića.

- Zatekli smo tu scenu. Informisali smo se od ljudi koji su ga tu držali. Tad je na stadionu bilo 20-30 ljudi, ali neki su bili u bašti i verovatno nisu znali šta se dešava unutra, ali oni koji su ulazili su sigurno bili u vezi sa tim. Sve mi je to bilo neozbiljno, ali je činjenica da je tučen, maltretiran, psihički zlostavljan. Što se tiče seksualnog nasilja, ja u tome nisam učestvovao, nemam razloga da krijem, kada sam sve ostalo ispričao. Bilo je nekih insinuacija kroz šalu, bilo bi neodgovorno da tvrdim da se sigurno desilo, ali nešto se jeste dešavalo - rekao je Lalić i dodao da su mu sipali drogu u piće.

Informer

On je dodao da je rekao ostalima da I. S. "nema kapacitet da vrši opservaciju".

- Udarao sam ga motkom po nogama samo da bih mu zadao bol, nije bilo frakture. Tada sam shvatio da on nije kapacitet da opservira. Svi koji su bili unutra su nesumnjivo učestvovali u tome. To delo mi je ostalo najmanje upečatljivo jer smo imali ugrožene živote Veljka i Marka i ljude koji nas aktivno prate. Ovo je bila greota, dečko je nastradao... - dodao je Lalić.

Lalić je rekao da je, kada se vratio na stadion posle ubistva Mitića, otišao direktno u kancelariju.


10:51"Poznajem članove klana koji su ovde, a i one koji nisu"

- Putovanja je finansirao Radoje Zvicer, naročito putovanja u Grčku, zbog četiri ubistva. Što se tiče Španije, prvo smo išli u režiji Miljkovića, a posle je finansirao Zvicer. Išli smo i u Istanbil, i to je plaćao Zvicer - rekao je Lalić.

Informer

 

Tužilac je potom Lalića pitao kako je upoznao ostale, a on je rekao da je Belivuka znao od ranije i da ga je on upoznao sa Miljkovićem.

- Tada nisam upoznao druge, ali posle njihovog izlaska iz zatvora sreli smo se u Španiji. Našao sam se s Markom i tamo sam upoznao prvo Luku, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića.  Na proleće 2019. upoznajem i Spasojevića i redom druge članove, one koji su ovde i one koji nisu ovde. Droga je bila dominantan izvor prihoda, svi pripadnici grupe su trgovali drogom. Veljko i Marko su imali Zvicerov kokain i dobijali su 1.500 evra po kilogramu - rekao je Lalić i spomenuo osobu koja je na "Skaju" bila upisana kao Deda i Đeneral, a koja nije na optuženičkoj klupi, ali je glavno ime koje se spominje kada je u pitanju droga kojom je klan trgovao.

On je rekao da se grupa finansirala i od ubistava i da su držali obezbeđenje po klubovima, gde se takođe distribuirala droga i da su "čuvali su neka lica".

Informer

 

On je rekao da se grupa finansirala i od ubistava i da su držali obezbeđenje po klubovima, gde se takođe distribuirala droga i da su "čuvali su neka lica".

- Ovima koji su izgubili život je oteto sve što je moglo da bude oteto, ali bilo je i situacija da su otimali od ljudi koji nisu obijeni. Ja rent-a-kar agenciju ne bih razdvajao od kriminalne grupe. To je bio paravan za neko pranje para, sigurno nije bio uspešan biznis model - dodao je Lalilć.

Na pitanje sudije kako je znao da je Zvicer finansirao putovanja, Lalić je rekao da je trebalo da dobije novac od Zvicera, ali da za Grčku nije uzeo jer nije obavio posao i "nije hteo da mu neko spočitava zbog 10 dana u Grčkoj".


10:41 "Tražili su da budemo posebno brutalni"

- Veljko i Marko su tražili da se prema Lazaru Vukićeviću iskaže posebna brutalnost. Pretučen je više puta, izdrobljeni su mu prsti čekićem, polivan je vodom, onemogućeno mu je disanje. I ja sam učestvovao. Udarao sam ga i polivanjem vodom. Stvarno ga nisam pekao vrelom peglom. Tamo nije bilo pegle. Bila je komunikacija na "Skaju", gde je neko rekao "pegla", ali to je sleng za prebijanje. Na telu su se i videli tragove od kabla kojim smo ga tukli, ali nije bilo opekotina - rekao je Lalić.


10:31 Lalić govori o "klanici"

Okrivljeni saradnik Lalić opisao je tajnu prostoriju kuće u Ritopeku. Rekao je da je u potpunosti bila oblepljena pločicama.

- Postoji jedna niša u kojom je bio strujni razvod. Po zidovima su bile utičnice jer se tu nekada gajila marihuana, na plafonu su neonke i cevi za ventilaciju. Tu je bio jedan ormar za oružje i jedan sanduk. Bila je jedna drvena, jedna metalna stolica, wc šolja, slavina, creva, neke police - rekao je.

Informer

 

Kada je u pitanju mašina za mlevenje mesa, rekao je da je za prvih nekoliko ubistava stajala u garaži sa desne strane, a da je posle premeštena u skrivenu prostoriju.

- Visine je 150 centimetara, širine 60 do 80, dužine 80 do 100. Sa desne strane, kada se gleda ka pužu, je taster za pokretanje mašine. Bila je povezana za struju, imala je i kutiju poreko koje je povezana na elektromrežu. Bilo je problema sa paljenjem, nije htela da se pokrene ili ako se poveže kontra onda se puž okreće u pogrešnu stranu. Time je isključivo manipulisao Draganić, on nije uspeo da je svaki put poveže isto, nego on tako improvizuje - dodao je.

Lalić je ispričao da je kuća imala pešačku i kolsku kapiju, video nadzor, da je imala prizemlje, sprat i potkrovlje, kao i terasu iznad garaže.

Informer

 

On je rekao da je u kući fotografisan ubijeni Zdravko Radojević.

- Van te klanice se dosta vodilo računa da nema nikakvih tragova. Vodilo se i dole, ali je došlo do propusta. Mašina je u klanicu premeštena tako što je sečena, pa zavarivana, jer nije mogla dovoljno da se rastavi da bi prošla kroz otvor tajne prostorije. Ja sam video da je premeštena mašina, svojim očima, pa su mi ispričali na koji način su je premestili. Nošena je na peskiranje više puta, poslednji put posle ubistva Lazara Vukićevića. Ona nije premeštena samo zbog policije, već i da ne bismo nosili delove tela od prostorije do garaže - dodao je Lalić.

Lalić je ispričao da bi posle ubistva sklonili folije, oprali prostoriju crevom, a potom čistili mašinu prvo sunđerom, a onda su potapali u sonu kiselinu i varikinu kako bi uklonili DNK.

Informer

10.17 - Tužilac postavlja pitanja Laliću

Tužilac Saša Ivanić pitao je Lalića ko je išao do dunava da baci telo pokojnog Gorana Veličkovića, a Lalić je rekao da su tu bili on, Spasojević, Janković, Miloš Budimir, Veljko Belivuk, Vlade Draganić kada su komadali telo.

- Na Dunav smo išli Veljko, Marko, Miloš Budimir, i Spasojević. Marko kog sam spominjao i ranije je Marko Miljković. Vlade Draganić je, negde na pola puta od reke do proširenja gde su bila kola skrene se na levu stranu, gde postoji isušeni potok. Tu bi ostavljao džakove, patike, delove odeće. U rancu je nosio flašu benzina, kanap, šibice i baterisjku lampu. Zapalio bi to, otkinuo neku granu kojom bi to prevrtao dok se ne istopi i ne bude veličine fudbalske lopte i to bismo tako ostavljali - rekao je Lalić.

Isto je upitan i za uzbistvo Nikole Mitića i rekao je da su prisutni bili Miloš Budimir, Bojan Hrvatin, on i Vlade Draganić, a da ih je Nikola Spasojević vozio do kuće u Ritopeku, ali da nije ulazio.

Informer

 

O ubistvu Lazara Vukićevića

- Marko Budimir ne znam jasno kad je došao, ali je on bio zadužen za pratnju i sećam se da sam ga viđao nakon što je Lazar Vukićević već bio vezan, ali ne znam koliko nakon što smo ga vezali. Kada smo ubili Lazara, već smo tu bili braća Budimir i ja, a pre podne je došao Draganić. Nisam siguran da li je Hrvatin dolazio da donese nešto ili da uzme telefon - dodao je.

Na pitanje ko je vozio automobil do reke, Lalić je rekao da je u pitanju bio okrivljeni Vlade Draganić.

- U jednom vozilu su bili Marko Budimir i Bojan Hrvatin, a Dejan tešić je bio u svom mercedesu kad smo pratili Vukićevića - rekao je Lalić.

"Miljković je želeo fotografije u svojoj arhivi"

Kada je u pitanju Milan Ljepoja, Lalić je rekao da su ga prvo davili kesom, potom žicom, a da mu je Belivuk na kraju presekao vrat.

- Vozilo u kom je bio je imalo pratnju koju je radio Miloš Budimir, Nemanja Đurić, Marko Budimir, Miloš je tada imao koronu, ali je bio uključen u pratnju. Marko Miljković je imao potrebu da drži fotografije u svojoj arhivi, a drugi razlog je da bi zastrašivali druge grupe i da bi se izveštavali Radoje Zvicer i drugi - dodao je.

On je rekao da se "nažalost nalazi na jednoj fotografiji" iz kuće u Ritopeku, na kojoj su Belivuk i on dok drže Gorana Veličkovića.

- Marko Miljković je bio potpuno dominantan, nema ko drugi tako nešto da osmisli - rekao je Lalić odgovarajući na pitanje ko je osmislio način ubistava i istakao da se Miljković držao parole "nema tela, nema dela".

Informer

 


10:13 Sudija proziva prisutne

Sudija je pozuvala sve prisutne u sudnici, a potom za Sudsku govornicu pozvala Srđana Lalića, kako bi odgovarao na pitanja.

Podsetimo, Lalić je na prethodnom suđenju, održanom 13. septembra, ponovo izneo informacije o ubistvima, što je drugi put, budući da je suđenje krenulo iz početka.

Lalić je na prethodnom glavnom pretresu govorio o tome kako je upoznao Belivuka i Miljkovića, a potom i o ubistvima Nikole Mitića, Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

Svedok saradnik je govorio i o kriptovanoj "Skaj" aplikaciji, koja je jedan od glavnih dokaza protiv klana, jer su pripadnici grupe tamo razmenjivali poruke i fotografije ubistava, a koji na ponovljenom suđenju tek treba da bude odobren kao dokaz. Takođe se dotakao i priče o drogi i oružju, ali i navodnom silovanju oštećenog I. S. na stadionu Partizana.

Lalić je na kraju svog izlaganja rekao da se koncepcija odbrane okrivljenih "zasniva na manipulaciji i latentnim pretnjama tužiocima i sudijama".

On je rekao da sve okrivljene poznaje, neke bolje, neke lošije, i da je "znao da će tako da bude".

- Njima upravlja njihova taština i ne mogu da se izbore sa time, to je sve što smo ovde imali prilike da čujemo. Lažne optužbe, a onda smo u mnogim momentima uspeli da vidimo njihova direktna priznanja, zbog njihovih kapaciteta i taštine. To smo videli i od Veljka, i od Miljkovića, i od braće Budimir. Recimo, Veljko kaže: "To je kao da policija uđe bez naloga, nađe oružje i za to se sudi", tako on misli i za "Skaj" materijal - rekao je Lalić pre dve nedelje.

Informer

 

Na današnjem suđenju njemu će biti postavljana pitanja, a osim suda, u unakrsnom ispitivanju pitanja mogu da mu postavljaju tužioci, branioci, punomoćnici oštećenih, ali i okrivljeni.