01.10.2024.

12:12

Foto: Informer

Hronika

ŠOK SAZNANJE IZ ISTRAGE! Deda diler sa Vračara bio poznati slikar!

Kako je Informer već izveštavao, Dragana su  je uhapšen popodne na Vračaru, a prilikom pretresa njegovog stana, pored marihuane pronađen su pištolji, za koje nije imao dozvolu, veća količina novca i municije. 

- Policija je iz njegovog potkrovlja iznela više stabljika marihuane. Takođe, je bilo dosta i marihuane spremne za prodaju. Sumnja se da je on ovaj narkotik dilovao već neko vreme - objašnjava izvor Informera. 

Informer

Kako je naveo policija se dugo zadržala u zgradi, ispred je bila policijska marica, a kada su odlazili odveli su i Dragana.

- Mislim da su hapsili inspektori iz policisjke stanice Stari grad. A nas je bilo nekoliko u hodniku svi su se pitali šta se dešava. Kasnije sam čuo o čemu je reč. Kada je policija odvodila Dragana rekao je komšijama:"Dobar dan i doviđenja, odoh ja na robiju. Možda se ne vidimo više"- kaže naš sagovornik inače jedan od komšija uhapšenog slikara. 

Prema našim saznanjima Dragan S. je uhapšen, a nakon hapšenja određeno mu je zadržavanje do 48 sati u okviru kojih će biti saslušan u tužilaštvu. Sumnja se da je izvršio krivična dela: Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvolјena držanje oružja.

Krivična dela:

Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (Član 246 Krivičnog zakonika): Ovaj član propisuje kazne za one koji neovlašćeno proizvode, prerade, skladište ili stavljaju u promet opojne droge. Kazne uključuju zatvorske kazne od najmanje 6 meseci do 12 godina, u zavisnosti od količine i vrste droge.Neovlašćeno posedovanje opojnih droga (Član 247 Krivičnog zakonika): Posedovanje droge, čak i u malim količinama, može biti krivično delo. Kazne uključuju zatvorske kazne od 3 meseca do 5 godina, u zavisnosti od količine i vrsta droge.

Postupak:

Kada se droga pronađe u stanu, policija obavlja pretres i vodi zapisnik o pronađenim materijalima.
Pronađeni materijali se uzimaju kao dokaz i šalju na forenzičku analizu.Osoba kod koje je pronađena droga može biti uhapšena i privedena tužiocu.Tužilac može odlučiti da podnese krivičnu prijavu protiv osumnjičenog. Ako se utvrdi da postoji osnovana sumnja o krivici, predmet ide na suđenje.

Zakonodavne odredbe:

Zakon o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga: Ovaj zakon reguliše procedure za suzbijanje zloupotrebe droga, uključujući obavezu prijavljivanja pronađenih droga i postupanje u vezi sa drogama. Zakonik o krivičnom postupku: Ovaj zakon definiše postupak koji treba da se prati tokom istrage i suđenja za krivična dela.

Prema zakonu, ozbiljnost krivičnog dela i kazne zavise od količine droge, vrste droge, kao i od prethodnih prekršaja i kriminalne istorije osumnjičenog.