01.10.2024.

13:20

Foto: zoran sinko/tanjug

Hronika

Veštaci srušili pokušaj odbrane masovnog ubice! U vreme masakra Blažić nije bio ni na kakvim supstancama

Nebojša Perović, advokat članova porodice ubijenih i ranjenih u selima Malo Orašje i Dubona, podvukao je da su veštaci ustanovili da Uroš Blažić, optužen za masovno ubistvo, nije bio dejstvom bilo kakvih supstanci koje je pokušao da "promoviše" u sudnici.

Posle drugog dana suđenja Perović ukazuje da i svi svedoci nisu govorili o stvarima stvarima koje odbrana optuženog iznosi kao argumente sa naznakama  da one upućuju u njegovo psihičko stanje i maltretiranje koje je navodno preživljavao u selu.

- Mislim da u ovim navodima nema osnova da se nađe neki razlog za odbranu prvookrivljenog. S druge strane, Blažić nije hteo da priča o samom događaju tako da smo ostali uskraćeni iz njegovog ugla šta se to dogodilo i na koji način je počinio to krivično delo - poručio je advokat.

Komentarišući to što je porodica Blažić odbila da svedoči na sudu, a da prethodnog dana nisu ni došli na suđenje iako im je uručen poziv, Perović je rekao da nisu odbili već da iskoristili svoje pravo da uskrate svedočenje, jer po zakonu bliži srodnik ima pravo da uskrati svedočenje i da ne odgovara na neka pitanja koja bi njega ili njegovog bližeg srodnika dovela u nepodoban položaj.

On smatra da bi u ovom slučaju bio moralni čin, da je porodica Blažić svedočila na sudu, kako bi kroz to svedočenje na neki način napravili otklon u vezi samog događaja.