01.10.2024.

15:49

Foto: AP/Photo

Hronika

Ustaša optužen za mučenje civila: Žrtvama pretio maljem, nožem i ekserima, tukao ih slikom Tita!

Optuženi se tereti da je za vreme oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava, u prostorijama Kriznog štaba u naselju Tulek u podrumu Vatrogasnog doma nanosio fizičke povrede i primenjivao mere zastrašivanja prema civilima koji nisu pripadali ni jednoj vojnoj formaciji, niti su učestvovali u oružanim operacijama.

Ključević je, kako se navodi kroz četiri tačke optužnice, naredio oštećenom D. B. da skine svu odeću i da sedne na stolicu za stolom. Optuženi je seo preko puta njega i rekao mu da njegov brat D. N. puca sa krova kuće i da u dvorištu ima višecevni bacač (VBR).

"Kada je D. B. odgovorio da to nije tačno, Ključević mu je rekao da ako ne puca brat, onda puca on. Žrtva je i to negirala, a optuženi je od vojnika HVO-a B. A. uzeo nož na sklapanje, sa oštricom od oko 20 centimetara, i rekao mu: 'Priznaj ili ću ti odseći nogu'. Kada D. B. nije priznao, optuženi mu je rekao da će ga odvesti u Radnički dom, obesiti za noge i pustiti kerove da ga rastrgaju", navodi se u optužnici.

U drugoj tački se navodi da je optuženi 17. maja u Tuleku, u prisustvu više vojnika, nanosio povrede i zastrašivao D. N. To je činio tako što je tražio od njega da prizna gde su mu braća, pa kada je oštećeni odgovorio da ne zna, rekao mu da su svi utekli u četnike i sad pucaju na njega.

Potom mu je naredio da stavi glavi na sto i tražio da prizna gde mu je brat D. P. i rođak C. S.

"Kada je oštećeni rekao da ne zna, optuženi ga je udarao šakama i nogama po telu. Najviše po glavi i bubrezima, da bi potom tražio nož da ga zakolje. Kada mu je J. I. dao nož, Ključević je rekao: 'Tup je za njega ovaj nož, daj oštriji da četniku izvadim čašicu sa levog kolena'. Potom mu je rasekao pantalone i nožem napravio ranu na kolenu, uz pretnje da će mu izvaditi čašicu", nastavlja se u optužnici.

Slične metode zastrašivanja primenjivao je i prema D. N. kome je pretio da će mu u glavu zabiti ekser 12-ku, te ga je postavio uza zid gde mu je J. I. naslonio pištolj na glavu, govoreći da mu nema smrti bez drvenog malja. Tražili su mu da prizna "gde su mu braća Srbi".

"Potom su u prostoriju doveli njegovog brata D. B. kome su rekli: 'Pogledaj brata poslednji put. Ode on rekom Savom u banju kod Miloševića", na šta je D. B. odgovorio da odmah ubiju i njega, posle čega su ga odveli u podrumske prostorije, sajlom mu vezali ruke na leđa, ubacili ga u auto i odvezli u staru zgradu Stanice javne bezbednosti Brod i tu ga predali pripadnicima Zbora narodne garde iz Požege, govoreći mu da će morati sve da prizna", piše u optužnici.

Četvrta tačka optužnice odnosi se na premlaćivanje i zastrašivanje D. N. u podrumu Vatrogasnog doma u Bosanskom Brodu.

"Tukli su ga nogama i rukama pa pečatom i slikom na kojoj se nalazio lik Tita. Potom su ga oblepili trakom oko stabla lipe, podigli na visinu od 40-ak centimetara od zemlje i ruke mu svezali za granu lipe, pucali preko njega u grane i na kraju otišli, ostavivši ga tako obešenog, dok u jednom trenutku traka nije pukla i oštećeni pao na zemlju."