01.10.2024.

16:17

Foto: Foto: Eparhija raško-prizrenska

Hronika

Pokrali 350.000 evra za obnovu svetinja na KiM: Bivši monah osuđen na dve i po godine zatvora!

Vilovski je u odsustvu osuđen na dve godine i šest meseci zatvora, Subotički na četiri godine, a Šubarević na godinu dana kućnog zatvora. Osim toga, Vilovski je obavezan da nadoknadi štetu Raško-prizrenskoj eparhiji od devet miliona dinara, dok Subotički mora da vrati 15 miliona dinara.

Sudija je konstatovala da se od PD "Eparhijski centar Rade Neimar" oduzima imovinska korist u iznosu od 39 miliona dinara, zbog sumnje da je proistekla iz krivičnog dela.

Sudski postupak u ovom slučaju je pokrenut pre čak 15 godina. Inače, Vilovski je osuđen u odsustvu jer je Grčka odbila njegovo izručenje Srbiji. U vreme zloupotrebe bio je sekretar nekadašnjeg episkopa Raško-prizrenske eparhije Artemija, koji je takođe bio optužen, ali je preminuo 2020. 

Artemije Radosavljević je bio optužen da je davao naloge za isplatu nezavršenih ili nedovrešenih radova preduzeću "Rade Neimar". Tokom suđenja tvrdio je da su navodi optužnice "bazirani na klevetama i neistinama", te da je njegov progon usledio kada je 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu zabranio da poseti eparhiju.

Punomoćnik SPC se ranije pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i istakao imovinsko-pravni zahtev od 20 miliona dinara, 32.000 evra i 1,8 miliona evra za koliko se crkva smatra oštećenom.