03.10.2024.

11:16

Foto: Shutterstock

Hronika

Izmena Krivičnog zakona! Tiče se samoodbrane

Predloženim izmenama bilo bi omogućeno da se nužna odbrana primeni, ne samo kada je napad u toku istovremen, kao što je sada definisano u KZ, već i kada napad neposredno predstoji.

U skladu sa važećim propisima, koji će i posle izmena ostati na snazi, propisano da je "nužna ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad". 

U slučaju da dođe do prekoračenja nužne odbrane, sud učiniocu  može da ublaži kaznu propisanu za krivično delo za koje se tereti.

Informer

Takođe, u situaciji kada učinilac prekorači granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili usled velikog straha izazvanog napadom, sud ga može i osloboditi od kazne.

Prema obraloženju pisaca Nacrta zakona o izmenama i doupunama Krivičnog zakonika, pomenutom izmenom - da napad neposredno predstoji, uvažavaju se situacije kada je očigledno da će do napada doći u vrlo bliskoj budućnosti, ali on još nije počeo, jer to može biti pođednako opasno i zahtevati pravovremenu reakciju kako bi se izbegle ozbiljne posledice.

"Time se štite lica u potencijalno ugrožavajućim situacijama i pruža veća fleksibilnost u primeni nužne odbrane, ali uz zadržavanje strogih kriterijuma proporcionalnosti, čime se obezbeđuje zaštita legitimnih interesa građana i sprečavanje zloupotreba u primeni samoodbrane" navodi se u obražloženju.

Dodaje se da se pored veće pravne sigurnosti i efikasnosti u primeni zakona od strane sudova, ovom izmenom vrši se i usklađivanje sa međunarodnim standardima u skladu sa savremenim pravnim trendovima u evropskim državama koje prepoznaju potrebu za širenjem koncepta nužne odbrane.

Ovo je samo jedna od brojnih novina koje predviđa Narct izmena KZ-a, a koje su od 1. oktobra i formalno na javnoj raspravi koja je predviđena da traje do 1. novembra.