04.10.2024.

08:54

Foto: Shutterstock

Hronika

Policajci u slobodno vreme na autoputu glumili presretače: Ovako su provaljene "prljave značke"

Kako su juče saopštili iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dvojica policijskih službenika saslušana su u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije zbog sumnje da su 18. avgusta počinili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

- Sumnja se da su oni između dva i tri časa posle ponoći, lažno se predstavljajući da su pripadnici saobraćajne policije, na obilaznici autoputa Beograd - Niš od trojice stranih državljana, koji su upravljali motornim vozilima austrijskih, nemačkih i engleskih registarskih oznaka, uzeli novac u ukupnom iznosu od 210 evra i dva tableta, kako im, navodno, ne bi pisali prekršajne prijave - saopštili su iz VJT u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da su u sva tri slučaja osumnjičeni koristili automobil BMW na kojem su zamenili tablice.

- Vozilom su izvršili preticanje i zaustavljanje sa upaljenom svetlosnom signalizacijom, led rotacijom, i primenili policijsko ovlašćenje provera i utvrđivanje identiteta. U trenutku izvršenja dela Aleksandar N. je bio na bolovanju, a Stefan N. nije bio radno angažovan - piše u saoštenju.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela, a posle saslušanja tužilaštvo je predložilo sudu da osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Kako portali izveštavaju, "prljave policajce" je provalio Sektor unutrašnje kontrole, jer su između ostalog na društvene mreže počeli učestalo da objavljuju fotografije koje ne priliče policijcima. 

- Oni su, navodno, kačili fotografije iz klubova u kojima su konzumirali najskuplje šampanjce i druga pića, okruženi raskalašnim devojkama, a sve to uz neumesne komentare. Takođe, objavljivali su fotografije skupih kola, novca na gomili, ali i sa luskuznih putovanja koja ne bi mogli sebi da priušte od plate - objašnjava izvor iz istrage i dodaje da je njihovo bahaćenje bio prvi signal.

- Kolege su ih u jednom trenutku stavile "na mere". Ispostavilo se da oni zloupotrebljavaju službu u kojoj rade kako bi za sebe pribavili materijalnu korist. Sumnja se da su se oni duže vreme bavili nečasnim poslovima, te da su imali razrađenu šemu po kojoj su im na meti bili uglavnom stranci. Takođe, pošto stvarno rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova, običnim građanima nisu bili sumnjivi - dodao je sagovornik.