04.10.2024.

14:59

Foto: P.I/MUP

Hronika

Prijatno "ćaskanje" Belivuka i Lalića: Vođa koljačkog klana "tepao" svedoku saradniku: Dobro, sunce moje!

Svaki njihov susret u sudnici, pa i ovaj, obeležila je neskrivena netrepeljivost i razmena uvreda i provokacija. 

Belivuk je Lalića najpre upitao o poreklu njegovog hrvatskog pasoša, za koji je svedok tužilaštva ranije rekao da je bio original pasoš sa njegovom slikom, ali tuđim imenom. 

- Taj pasoš sam platio 10.000 evra, a uzeo sam ga kako bi mogao lakše da se krećem i bavim kriminalom - odgovorio mu je Lalić.

Na pitanja o novcu i nekretninama koje poseduje, svedok pokajnik je rekao da je novac uglavnom zarađivao od prodaje telefona sa kriptovanom aplikacijom "Skaj" i dodao da to nije nezakonit posao, već je samo korisnike morao da obavesti da aplikaciju ne koriste za izvršenje krivičnih dela. 

Lalić je još dodao da je kilogram kokaina, koji je dobio nakon ubistva Milana Ljepoje, dao na "zaduženje", ali da nikad nije stigao to da naplati. Negirao je i insinuacije vođe klana da se bavio pranjem novca.

Na Belivukovo pitanje kako je mogao da plaća drogu Radoju Zviceru (odbeglom vođi "kavačkog klana") ako ga nikad nije video, Lalić je odgovorio pitanjem: "Ko kaže da ga nikad nisam video?"

To je očigledno izrevoltiralo Belivuka koji je ovako reagovao: Sudija, ne može ovako, prekida me.

Lalić: Evo, neću više.

Belivuk: Dobro, sunce moje!

Lalić: Dobro, 'ajmo dalje.

Belivuk: Nećeš ti da kažeš 'ajmo dalje!

Potom je okrivljeni saradnik detaljno objašnjavao zbog čega su ubijali žrtve, na šta je Veljko Belivuk, kao i uvek, zastupao liniju da to nije tačno i da su u pitanju ljudi koji su negde nestali ili se sami sklonili.

Tu priču da "nema tela pa ni dela", kako je ranije rekao Lalić, smislio je drugooptuženi Marko Miljković. 

Sudija se na kraju današnjeg ročišta obratila upravo Miljkoviću i rekla mu da četiri pisma, koja je poslao tužiocima, nisu dostavljena jer se njihova sadržina ne odnosi na odbranu, već na njegov lični stav. Nije precizirano šta se u njima navodi.

Sudsko veće je  ponovo odbilo predlog advokata da petorici pripadnika ove grupe ukine pritvor. Ukidanje pritvora tražili su advokati Vladimira Greka, Dragana Mitrovića, Senada Rešovića, Alekse Šejića i Milovana Tadića.