05.10.2024.

11:41

Foto: Zoran Sinko/Printskrin/youtube

Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje

Naš sagovornik je dve godine bio učesnik rata na Kosovu i Metohiji i učestvovao je u akcijama protiv šiptarskih terorista od Mitrovice do Đakovice, između ostalog učestvovao je i u akciji u kojoj je likvidiran zloglasni vođa OVK, Adem Jašari, ali kako kaže poniženje koje je doživeo tog 5. oktobra na njega je ostalo velike posledice.  

- 5. oktobar je navjeće poniženje koje sam ja doživeo u životu, zbog načina na koji se sve dešavalo... Zbog upada navijača... Zbog upada funkcionera, budućih ambasadora, gradonačelnika- kazao je na početku ispovesti bivši policajac.

Tog dana on je, kako sam bio, angažovan jer su se očekivala deševanja.

- Mi smo tog jutra krenuli na Kolubaru, pa su nas vratili jer je masa počela da pritiže. Onda su prvo kolege počele da beže iz Savezne skupštine, u gaćama i majicama: krenuli smo u trku prema skupštini, ali su tu onda oni u Vlajkovićevoj sačekali i raznili glavu komanidru, tada sam ispalio ceo okvir u vazduh... Povukli smo se nazad. Prvi je onda došao Čeda sa telohraniteljem i rekao: "Predajte stanicu i dođite sa nama na Trg Republike!" Kome da predamo stanicu, ko si ti?! To nije dolazilo u obzir i tu već kreće haos.Mi se branimo dok imamo hemiju, dok imamo gumene metke, suzavac - priseća se Srećković i dodaje: 

Informer

- U jednom trenutku dolazi dotle da nam niz Vlajkovićevu, kontra smerom uteruju cisternu sa mlekom. Udaraju u maricu, pale maricu i iza marice se približavaju stanici. To je već predveče. Počinju da pale vozila. Falila je dlaka. Dlaka je falila. Jedan policajac da je bio porveđen izbio bi građanski rat. Stekli su se svi uslovi za upotrebu vartenog oružja. Sloba je bio u predsedništvu, Sloba nije bio u Saveznoj skupštini. Koji je cilj paljenja Skupštine i stanice Stari grad? Cilj je bio da se uzme oružje, da se uzmu blanko pasoši, pasoši, blanko pečati... To je bio cilj. 

Kako je kazao bivši policajac u stanicu u Ulici Majke Jevrosime bilo je dosta oružja koje je vraćeno sa ratišta.

-  U stanici je bilo svo oružje vraćeno iz rata plus redovno naoružanje. CZ , tetejci, bombe ručne, defanzivne, ofanzivne, puškomitraljezi. Ubeđen sam da je to oružje te iste večeri završilo u Skupštini grada - kazao je Srećković.

Celu ispovest bivšeg policaja, kao i ko je te večeri 5. oktobra 2000. godine ušao u policijsku stanicu u Ulici Majke Jevrosime možete videti u videu ispod.