05.10.2024.

23:43

Foto: Privatna arhiva

Hronika

Enigma duga 20 godina: Do danas nepoznanica ko je ubio gardiste na Topčideru

Njihove porodice položile su i danas vence na mestu njihove pogibije.

Prvu istragu ovog slučaja, podsetimo, vodila je vojna komisija, koja je utvrdila da je Jakovljević ubio Milovanovića, a zatim izvršio samoubistvo.

Drugu istragu je vodila nezavisna komisija, formirana na inicijativu Visokog saveta odbrane tadašnje SCG, a njihov zaključak bio je da je obojicu gardista ubila treća osoba.

Zbog suprotstavljenih nalaza vojne i nezavisne komisije, nalazi su ustupljeni američkom FBI-ju, koji je 2008. godine takođe bio stava da je gardiste ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 2016. godine donela odluku o osnivanju Komisije za ispitivanje okolnosti smrti gardista. Više tužilaštvo u Beogradu i dalje vodi pretkrivični postupak u tom slučaju protiv NN osobe. Nema zvaničnih informacija o eventualno novim detaljima.

Porodice su u međuvremenu dobile anonimna pisma, potpisana sa "Bivše obezbeđenje haškog optuženika", u kojima se navodi da je za smrt njihove dece odgovoran haški optuženik Ratko Mladić koji je u to vreme, kako se tvrdi, bio u objektu "Karaš".

Potom je jedan od pravnih zastupnika porodica, advokat Predrag Savic, saopštio novinarima da nadležni državni organi treba da utvrde koliko su podaci u tim pismima verodostojni, kao i da li možda postoje motivi za ometanje istrage.

Međutim, tadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je kao šef Akcionog tima za hvatanje odbeglih haških optuženika godinama tražio Mladića, demantovao je da se on krio u "Karašu" u vreme ubistva gardista.