09.10.2024.

08:20

Foto: Zoran Sinko/Aleksandar Jovanović Cile/Društvene mreže

Hronika

"Sve sam ih pobio zbog mame i tate"! Svi detalji sa suđenja roditeljima dečaka ubice iz "Ribnikara": Kosta stao za govornicu i...

Majka je stalno želela da budem najbolji! Vikala je na mene kada nije bilo tako, a ja sam bio ljut na nju jer me je uvek pritiskala i zahtevala da budem prvi u svemu! To je sve uticalo na mene da počinim zločin! Mogu da kažem i to ne bih izvršio ubistvo da moj otac nije imao pištolje.

Ovo je, kako smo nezvanično saznali, izjavio Kosta K. (14), koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet đaka i čuvara te škole. On je juče doveden u Specijalni sud kako bi svedočio protiv svojih roditelja, Vladimira i Miljane Kecmanović. Kostin otac je optužen da ga je vodio u streljanu da vežba gađanje, dok se Miljana tereti za nedozvoljeno posedovanje oružja, budući da je njen DNK pronađen na jednoj čauri u školi.

Informer

Prvi put u sudu


Kosta K. prvi put od masakra izveden je juče iz psihijatrijske ustanove. On je oko devet sati doveden u zgradu Specijalnog suda, gde je ročište protiv njegovih roditelja premešteno iz tehničkih i bezbednosnih razloga.

U sud su oko 10 časova prvi stigli roditelji ubijene Adriane Dukić, koji su pognutih glava ušli u zgradu, a ubrzo je stigao i Anđelko Aćimović, otac Angeline Aćimović, kao i roditelji Eme Kobiljski, Nina i Dragan. Nakon njih došla je i Kostina majka Miljana, dok je njegov otac Vladimir doveden iz Centralnog zatvora, u kom se nalazi od hapšenja.

Uplakane porodice napustile sud


Porodice ubijenih nakon suđenja napustile su zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici i svi su vidno bili potreseni, a neki od njih nisu mogli da sakriju suze. Uplakani Anđelko i Natalija Aćimović smogli su snage i u prolazu novinarima jedino poručili:


- Trenutno, posle svega što smo čuli, zaista nismo u stanju da išta kažemo - rekli su oni.

Iako je maloletni ubica trebalo da svedoči iz posebne prostorije u kojoj ga niko od roditelja ubijene dece ne bi video, sud je ipak odlučio da Kosta stane za govornicu tako da ga svi vide. Budući da je izjavio da želi da svedoči, trebalo je da mu pitanja postavljaju tužilaštvo, porodice ubijenih, advokati i optuženi roditelji.

Na početku suđenja Kosta K. je potvrdio svoj identitet i počeo sa svedočenjem, kojim je, kako nezvanično saznajemo, praktično svu krivicu za masakr svalio na svoje roditelje.

Pocrveneo u licu


- Majka je često vikala na mene jer je uvek insistirala da budem u svemu najbolji - u školi, sekcijama, sportu... Stalno je želela da budem prvi. Jako sam se ljutio na nju što me stalno pritiska. Mogu da kažem da je sve to uticalo na mene da izvršim zločin - rekao je maloletni ubica i dodao:

Informer

- Kada je reč o mom ocu, samo ću reći da je on imao oružje, a da ga nije posedovao, ja ne bih počinio ubistvo.

Kako nezvanično saznajemo, Kosta je na jedno od pitanja majke ubijenog Andrije Čikića odgovorio da se osećao odbačeno od strane dece.

Informer

- To je takođe jedan od razloga zbog kojih sam 3. maja u školu poneo pištolj. Međutim, nisam bio siguran da ću pucati - naveo je on, posle čega mu je pozlilo.

Nakon toga sud je odlučio da odloži suđenje i zakaže ga za 17. oktobar.

Kosta završio školu

Mediji su juče otkrili da je Kosta K. u junu ove godine završio školu sa vrlo dobrim uspehom. Iako je on okrivljen da je počinio masovno ubistvo, Kosta po zakonu ima pravo da završi školu.

Onlajn nastava nije realizovana iz nekog razloga, ali je dobio literaturu i u junu je radio testove iz svih predmeta i završio razrede. Inače, Osnovna škola "Dr Dragan Hercog" jedina je ustanova u zemlji u kojoj nastavnici idu u stanove dece, idu po bolnicama, onkologiji i slično. Oni drže nastavu deci koja su na lečenju ili imaju smetnje u razvoju a moraju da završe osnovnu školu jer je obavezna.