10.10.2024.

12:27

Foto: Tanjug/Aleksandar Jovanović Cile/Društvene mreže/printscreen

Hronika

Sudski veštak doktor Svičević o Kecmanovićima: Kosti ne treba verovati, postoji patologija cele porodice!

- U strukturi ličnosti dečaka ubice dominira tzv. narcistički karakter, koji ima odlike egzibicionizma. On će učiniti sve kako bi bio u centru pažnje. Celi ovaj proces će se nastaviti sa 250 pitanja, a odgovori će najverovatnije biti paradoksalni i zbunjujući, uz projekciju odgovornosti na druge osobe, pre svega roditelje - objasnio je prof. dr Svičević.

Trijada narcizma

Svičević je dalje analizirao porodičnu dinamiku, opisujući je kao "trijadu" narcističkih karaktera.

- Narcistički karakter imaju otac, majka i sam dečak monstrum, što ih čini izuzetno komplikovanom trijadom. Kod majke je to tzv. pasivnu agresiju, dok oca više manifestnu agresiju - rekao je Svičević.

Povlačeći paralele sa drugim slučajevima, Svičević je ukazao na sličnosti sa karakteristikama roditelja u slučaju masakra u Duboni i Malom Orašju:

- Roditelji dečaka ubice pokazuju značajne podudarnosti sa roditeljima mladića koji je počinio ubistvo u Duboni i Malom Orašju. Oba slučaja pokazuju fascinaciju oružjem i osmišljene planove za izvršenje zločina - rekao je sudski veštak prof. dr Radoslav Svičević.

Informer

Sudski veštak: Njegovom iskazu ne treba verovati

Pitanje dominacije agresivnosti prema određenim polovima takođe je bilo u fokusu analiza.

Svičević ističe da je izjava dečaka ubice u kojoj je majku okrivio za sve što je učinio povezana sa tim što je od 10 ljudi koje je ubio, bilo 8 devojčica i samo jedan dečak.

- U kontekstu agresivnosti prema majci, možemo videti projekciju tih osećanja na okolinu. Agresivni i emocionalno hladni roditelji formiraju agresivnu i emocionalno hladnu decu - kaže sudski veštak.

Svičević je upozorio da se iskazima dečaka ubice ne sme olako verovati, jer su manipulativni:

- Njegovom iskazu ne treba verovati, jer je manipulativan. Međutim, dinamika između roditelja prožima ceo slučaj. Ima jedan mehanizam, psihološki odbrambeni mehanizam koji se zove projekcija, a to znači da sve svoje neke ideje, misli, ružne projektuje na drugog - rekao je sudski veštak prof. dr Radoslav Svičević.

Informer

Kosti ne treba verovati: Dr Radoslav Svičević
Kostina sestra drugaricama sipala deterdžent u flašice sa vodom

Jedan od zanimljivih aspekata je ponašanje sestre dečaka ubice, koje takođe ukazuje na patologiju unutar porodice:

- Postoji jedan podatak da je sestra na neki način upadljiva bila sa svojim ponašanjem. Konkretno se spominje na nekom mestu, ekskurziji, da je deterdžent sipala u flašice sa vodom i davala svojim drugaricama. Učiteljica koja je pratila tu decu na ekskurziju nije opovrgla tu činjenicu, ali je opravdavala tu činjenicu na neki način. Može se reći da je postojala jedna patologija porodice -kaže Svičević.

Prateći znake koji su prethodili zločinu, Svičević je istakao važnost obraćanja pažnje na neobične obrasce ponašanja:

- Postoje podaci da je dečak dugo spavao, preferirao crnu garderobu. Svaka upadljivost zahteva objašnjenje, jer ništa se ne dešava bez prethodnih znakova - rekao je gostujući na Pink TV.