14.10.2024.

10:17

Foto: Aleksandar Jovanović Cile/Tanja Andrić

Hronika

POTPUKOVNIK POLICIJE OTKRIO ŠOK PODATKE:"Istim vozačima oduzimano tri i više vozila!" Beograđani bahati, Novosađani ne ispuštaju telefon

Potpukovnik Stević za Informer otkriva kome se vozila oduzimaju, šta se dalje sa njima dešava, kao i koji su najčešći prekršaji zbog kojih policija oduzima automobile... 

- Najvažnija izmena Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima jeste privremeno oduzimanje vozila. Od ove mere se očekuje da značajno doprinese unapređenju bezbednosti saobraćaja. Do danas je privremeno oduzeto 273 vozila, od tog broja 36 odsto oduzetih vozila je od osoba mlađih 30 godina. S druge strane svaka peta nastradala osoba u saobraćajnoj nezgodi je mlađa od 30 godina!- ističe potpukovnik Stević.

On upozorava na zabrinjavajuće povećanje broja stradalih mlađih osoba u saobraćajkama, ali i naglašava da najčešće čine teške prekršaje. 

- Najveći broj učesnika u saobraćaju stradao je u svojstvu vozača putničkog vozila (32%), pešaka (21%) i putnika u putničkim vozilima (19%). U ovom periodu je poginulo devetoro dece, pri čemu su sva nastradala u svojstvu putnika u putničkim vozilima. Prošle godine u istom periodu poginulo je osmoro dece - pojasnio je Stević.

Informer

Tanja Andric

Prema njegovim rečima vozila se za sada oduzimaju privremeno nasilnim i bahatim vozačima. 

- Do sada je najviše vozila oduzeto u Šapcu, preciznije 26. Na drugom mestu je Beograd sa 17 oduzetih automobila. Vozila su oduzimana najviše zbog upravljanja pod zabranom ili bez vozačke dozvole - kaže Stević.

Kako je objasnio uslovi za oduzimanje vozila su strogi, te ove mere ne pogađaju prosečnog učesnika u saobraćaju.

- Vozač se prvo upozorava i to oni koji poslednje dve godine nisu napravili teži prekršaj. A takvih vozača od početka godine je 2.835. Najviše saobraćajnih prekršaja ima u Beogradu, dok ihe je u Kragujevcu najmanje - kaže sagovornik Informera. 

Kako je objasnio prema statističkim podacima, od početka ove godine bilo je 24.200 saobraćajnih nezgoda, u njima je 395 osoba nastradalo, među njima devetoro dece koja su bila putnici u vozilima.

- Ove brojke ukazuju na porast broja poginulih i to od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nažalost samo u Oktobru je bilo 835 sabraćajnih nezgoda, u njima je nastradalo šest osoba, a 450 povređenih. To je samo za 10 dana - upozorava Stević i dodaje: 

- Merom privremenog oduzimanja vozila želimo da utičemo na neodgovorne vozače, jer su oni uglavnom ponavljači prekršaja. Primećeno je da jedni te isti vozači prave teške prekršaje, bez obzira na kazne koje su plaćali. Nažalost imamo i tih slučajeva da smo pojedinom istim vozačima privremeno oduzeli tri ili četiri vozila. Nekima očigledno ni to nije dovoljno jaka kazna, te će do kraja ove godine biti usvojen Zakon o trajnom oduzimanju vozila, ali i trajna zabrana upravljanja motornim vozilom  - upozorava Stević. 

Informer

Vozilo se privremeno oduzima vozaču koji je izvršio teži prekršaj, a koji je u prethodne dve godine pravosnažno osuđen za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Teži prekršaji su:

- Vožnja automobila sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu

- Odbijanje alkotesta i testa za utvrđivanje prisustva psihoaktivnih supstanci 

- Upravljanje vozilom bez vozačke dozvole 

- Prekoračenje brzine u naselju za više od 70 kilometera na sat i van naseljenog mesta za 80 kilometera na sat od dozvoljene brzine. 

Informer

Potpukovnik Stević objašnjava da će se vozila privremeno oduzimati bez obzira da li je u vlasništvu vozača ili ne. 

- Privremeno oduzeto vozilo odvozi se na za to predviđen plac. Tamo se vozila čuvaju do okončanja postupka. Vozač plaća ležarinu za automobil i to za ono vreme koje je vozilo bilo na placu, to je novac koji se daje nezavisno od kazne. Do sada nismo imali okončan slučaj da bi mogli da pričamo o prosečnim ciframa te ukupne novčane kazne - kaže Stević.

Upitan da prokomentariše reakciju vozača kojima se privremeno oduzima vozilo kaže da svakako reaguju nezadovoljno, a dešava se i da pored prekršaja dobiju i krivičnu prijavu. 

- Vozači imaju prava da negoduju ali ne i da vređaju policajca, da ga napadu i uopšte ometaju u obavljanju njegove dužnosti. Bio je slučaj gde je zaustavljen vozač, koji je pravosnažno osuđivan i tada zatečen kako upravlja pod dejstvom alkohola. Policija ga je sprovodila u stanicu. Njegova ćerka, koja je takođe bila u kolima je vređala policajca te je protiv oboje podneta krivična prijava za ometanje služebenog lica u obavljanju službene dužnosti - kaže Stević i savetuje vozače da kada već dobiju prekršajnu prijavu ne rizikuju da dobiju i krivičnu.  

Informer

 

U Srbiji je 9. oktobra počela međunarodna akcija pod nazivom "Fokus na putu" koju sprovodi Uprava saobraćajne policije. Cilj je da se otkriju i sankcionišu prekršaji nepropisno korišćenje mobilnog telefona vozača ali i pešaka. 

Dosadašnje brojke pokazuju da Novosađani najviše nepropisno koriste telefon, potom vozači u Subotici, a za njima Beogradski. 

- Prema podacima za jedan dan registrovano je 690 vozača u Novom Sadu koji su nepropisno koristili telefon, 520 u Subotici, 492 u Beogradu. Zaječarci najviše vode računa otkriveno je 66 vozača kako nepropisno koristi telefon. Sve u svemu 1950 vozača je zatečeno da nepropisno koriste telefon dok je pešaka bilo 466  - kaže Stević.