Autor: Informer.rs

11.10.2024.

12:05

Foto: D.K./Informer

Hronika

Osuđen ukrajinski obaveštajac: Uhvaćen u Srbiji sa milionima i draguljima, evo koliku kaznu je dobio

Presuda je izrečena u ponovljenom postupku, jer je 29. septembra prošle godine Naumov prvostepeno osuđen zbog ovog dela na godinu dana zatvora, ali je Apelacioni sud postupajući po žalbi njegove odbrane, presudu ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

Više javno tužilaštvo u Nišu tražilo je da se Andriju Naumovu izrekne kazna zatvora od 18 meseci zbog pranja novca jer je, kako je navedeno u  optužnom aktu, stečen kriminalnim radnjama.  Nasuprot tome njegovi branioci tvrdili su da on nije kriv, da novac koji je zatečen u njegovom vozilu potiče iz pozajmice učenjene njegovom ocu te da bi se u krajnjoj liniji moglo raditi samo o deviznom prekršaju a ne o krivičnom delu pranja novca.

Naumov, bivši general Službe bezbednosti Ukrajine domovinu je napustio neposredno pre ruske invazije u februaru 2022. godine. Ukrajinske vlasti su protiv njega pokrenule nekoliko istraga, oduzele mu čin brigadnog generala i za njim raspisale međunarodnu poternicu. Nakon hapšenja u Srbiji,  Kijev je zatražio da bude izručen ali je Apelacioni sud u Nišu septembra prošle godine doneo pravnosnažno rešenje o odbijanju ekstradicije.

Naumov je nakon dužeg boravka u pritvoru pušten na slobodu ali mu je izrečena mera zabrane napuštanja teritorije Srbije.