11.10.2024.

14:05

Foto: D.K./Informer

Hronika

Ovo je razlog nedolaska na izricanje presude: Ukrajinski obaveštajac doživeo težak udes!

Kako su saopštili njegovi branioci, Naumov i advokat Edvin Prelić su imali udes kod Jagodine.

- Vozilo 'BMW', kojim je upravljao Edvin, potpuno je uništeno. Na svu sreću, oboica su prošli bez povreda. Međutim, zbog obavljanja uviđaja nisu mogli da dođu na suđenje. Očekujemo da se rasvetle sve okolnosti ove nesreće, s obzirom na probleme sa kojima se Andrij suočava otkako je napustio Ukrajinu - kazali su nam Andrijevi branioci. 

Informer

Razlupani automobil u kojem su bili Ukrajinac i advokat

Pošto prisustvo optuženog nije neophodno na objavljivanju presude, sudija Aleksandra Mojašević-Krstić je izrekla i obrazložila odluku:

- Naumov se osuđuje na godinu dana zatvora zbog pranja novca, a u tu kaznu će mu se uračunati vreme provedeno u pritvoru od 7. juna 2022. do 6. aprila 2023. i od 4. oktobra do 4. decembra 2023. Takođe, dužan je da plati 200.000 dinara novčane kazne i sudske troškove. Ukoliko to ne učini, svakih hiljadu dinara će se zameniti jednim danom zatvora. Izriče se i mera oduzimanja novca i dva smaragda, kao i 'BMW-a' nemačkih tablica u kojem su ove vrednosti bile sakrivene. Osim toga, biće proteran iz Srbije na pet godina.

Tanki dokazi odbrane

Obrazlažući sudsku odluku ona je istakla da je u postupku, koji je po nalogu Apelacionog suda ponovljen, postupljeno po nalozima više sudske instance.

- Sud je prihvatio izveštaj forenzičara i obavio finansijsko veštačenje. I u ponovljenom postupku našli smo da je Naumov kriv zbog pranja novca, jer dokazi koje je predložila odbrana nisu bili uverljivi. Analiza prihoda Vadima Fridmana, od kojeg je Naumov navodno pozajmio novac, pokazala je da on nije imao sredstva za tu pozajmicu - navela je sudija i dodala:

- Međutim, ono što je bilo presudno da ga oglasimo krivim je dokaz koji je Više tužilaštvo na zakonit način pribavilo od ukrajinskog Javnog tužilaštva. Radi se o ugovoru o pozajmici, koji su navodno potpisali Andrejev otac i Fridman, za koji je forenzičkom analizom ustanovljeno da ne sadrži potpis Olega Naumova. To ukazuje da je ugovor sačinjen naknadno te da pozajmice nije ni bilo. Isto se odnosi i na drugi ugovor koji su navodno potpisali Andrijev otac Oleg i Andrijeva supruga.

Takođe, kako je obrazložila sudija, Naumovu nije pomoglo ni to što je u toku postupka menjao odbranu:

- Optuženi je najpre tvrdio da se radi o novcu koji su sakupili članovi njegove porodice kako bi mu omogućili da napusti Ukrajinu. Zatim je promenio odbranu i govorio najpre o jednom, a zatim i o drugom ugovoru o navodnoj pozajmici novca. Do pravnosnažnosti presude Naumovu je produžena mera zabrane napuštanja stana kojom mu je zamenjen pritvor.

Informer

Naumov prilikom prethodnih sudskih ročišta

Njegov branilac, advokat Milan Petrović, najavio je žalbu na presudu.

- Ostajem pri tvrdnji da se ovde ne radi o krivičnom delu, već eventualno o carinskom prekršaju, jer tužilaštvo nije dokazalo da je novac koji je nađen kod mog klijenta stečen kriminalom - rekao je Petrović.

Na poternici Interpola

Naumova je juna  2022. uhapsila srpska granična policija kada je u njegovom vozilu pronašla devizni novac u dinarskoj protivvrednosti od preko 80 miliona i dva smaragda.

Bivši general Službe bezbednosti Ukrajine domovinu je napustio neposredno pre ruske invazije u februaru 2022. Ukrajinske vlasti su protiv njega pokrenule nekoliko istraga, oduzele mu čin brigadnog generala i za njim raspisale međunarodnu poternicu.

Nakon hapšenja u Srbiji, Kijev je zatražio da bude izručen, ali je Apelacioni sud u Nišu septembra prošle godine doneo pravnosnažno rešenje o odbijanju ekstradicije. 

Kako navode ukrajinski mediji, nakon toga Ukrajina se obratila Interpolu pa se on sada nalazi i na poternici ove međunarodne policijske organizacije.

Advokat: Imali smo puno sreće

Advokat Edvin Prelić, sa kojim je danas u automobilu bio Ukrajinac kada je došlo do udesa, kaže da su imali puno sreće:
- Auto je ispravan, vozio sam sa 110 kilometara na sat, ali smo naišli na neku vodu na putu pa smo proklizali, okrenuli se nekoliko puta i zatim udarili u bankinu. To nas je spasilo, ko zna šta bi nam se desilo da smo izleteli u drugu traku. Imali smo puno sreće, jer je neposredno nakon nesreće naišao kamion te je lako mogao da nas udari. Preživeli smo veliki stres, sada je najvažnije da je sada sve u redu. Meni kao advokatu zaista je neugodno, vozio sam klijenta na sud, a doživeli smo nesreću. Međutim, takve stvari se dešavaju.