12.10.2024.

20:59

Foto: Foto: Shutterstock, MUP Srbije, Facebook

Hronika

Drama u Zagrebu zbog opasnog "kavčanina": Zvicerovog kuma čuvali "do zuba" naoružani specijalci!

Zdravković, koga Srbija traži zbog umešanosti u četiri ubistva pripadnika "škaljarskog klana" u Grčkoj tokom 2020. i trgovinu kokainom, u protekla 24 sata je u Zagrebu napre bio osuđen, zatim formalno pušten na slobodu, onda opet uhapšen pa odveden na sud odakle će najverovatnije biti vraćen u zatvor. 

U petak je Zdravković pod jakom policijskom pratnjom doveden na zagrebački Opštinski sud, gde je u brzopoteznom postupku priznao falsifikovanje hrvatskog pasoša te je osuđen na uslovnu zatvorsku i novčanu kaznu.

Tom mu je presudom ukinut istražni zatvor pa je Zdravković, formalno pravno gledano, sat - dva bio slobodan čovek koji je trebalo da bude pušten iz zatvora Remetinac nakon što razduži stvari.

Međutim, u petak popodne u Remetinec je po njega došla kriminalistička policija i ponovno ga uhapsila, ovaj put na temelju srpske poternice zbog ubistava i trgovanja drogom.

Nakon hapšenja, odveden je u policiju i danas je ponovno odveden na Županijski sud u Velikoj Gorici, gde bi se trebalo odlučivati o ekstradicionom pritvoru.

Zdravkovića Srbija traži od februara ove godine, od realizacije akcije pod kodnim imenom "Vertikala", u kojoj je ukupno prijavljeno 18 osoba. Glavne optužbe odnosile su se na likvidacije čelnika suprotstavljenog klana u Grčkoj.

Konkretno, reč je o ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića 19. januara 2020. u Atini te Alana Kožara i Damira Hadžića koji su ubijeni 23. jula iste godine na grčkom ostrvu Krf.

Značajan deo dokaza za ovu akciju srpska policija je dobila na temelju međunarodne pravne pomoći od Francuske, odnosno, nakon što su francuske vlasti "probile" server za zaštićenu komunikaciju Skaj.

Osim Radoja Zvicera, fantomskog šefa "kavačkog klana" koji se već godinama krije na raznim lokacijama širom sveta, a sa Zdravkovićem je povezan kumstvom, u "Vertikali" su za ove likvidacije osumnjičeni i Veljko Belivuk, ali i Darko Šarić kojeg su ove optužbe prvi put jasno povezale s tim klanom.