18.10.2024.

14:55

Foto: J.V.

Hronika

"Porodica Filić još jednom je ubijena!" Pandureviću za ubistvo Filića tri godine, reaguje Vrhovno tužilaštvo

- Ovo je vanredni pravni lek koji mogu podneti samo najviše instance i koji ima za cilj ispravljanja povreda zakona ukoliko su nastupile.

U konkretnom slučaju Vrhovno tužilaštvo smatra da je povređen zakon u korist Mitra Pandurevića, po više tački krivičnog zakonika, i to tako što je primenjen zakon koji se ne može primeniti, jer su radnje ovog aktera prilikom lišenja života Stefana Filića pogrešno kvalifikovane kao delo učestvovanje u tuči, a prilikom sudskog postupka je dokazano da nema fizičkog obračuna između dve grupe mladića da bi to bila tuča, već postoji krajnje bezobzirno, arogantno i bahato ponašanje okrivljenih Bojovića i Pandurevića prema Stefanu i maloletnim licima – navedeno je u zahtevu.

Informer

 

Dodaje se da dva fizički jača i par godina starija lica, zajedničkim delovanjem, bez krivice uvlače drugu grupu mladića, najpre verbalno, pa zatim i fizički u nešto protiv njihove volje, demonstrirajući silu i ispoljavajući tako svoju nadmoć, potpuno svesni svojih radnji i posledica koje mogu nastupiti.

Sve radnje ovih aktera su okarakterisane kao bezobzirno nasilničko ponašanje koje prevazilazi uobičajenu meru nasilja, a ono što Vrhovno tužilaštvo posebno ističe je bitan doprinos Pandurevića u lišenju života Stefana Filića, zadajući mu nekoliko udaraca i da odgurivanjem i obaranjem na pločnik stvara priliku da ga Bojović šutne u glavu.

Informer

 

Podsetimo, nakon što je Viši sud u Smederevu Nikoli Bojoviću i Mitru Pandureviću izrekao kazne zatvora od 18 i 15 godina, postupak za ubistvo Stefana Filića je okončan odlukom Apelacionog suda kojom je Bojoviću kazna umanjena sa 18 na 15, a Pandureviću sa 15 na 3 godine zatvora.

- Smanjenje kazne Bojoviću i promena pravne kvalifikacije dela Pandureviću, izazvala je velike reakcije u javnosti. Mnogi su kritikovali ovakvu odluku suda smatrajući da pravosuđe nije adekvatno odgovorilo na ozbiljnost i težinu ovog dela, te da je pravosuđe još jednom zakazalo, a porodica Filić još jednom ubijena – kaže Javorka Marković, tetka ubijenog Stefana Filića.

Informer

 

Dodaje da samo obrazloženje odluke Apelacionog suda da je sud u Smederevu pravilno izveo, utvrdio i ocenio sve dokaze tokom prvostepenog i ponovnog postupka, potvrdio učešće oba aktera i da nema nikakve zamerke na presudu pred Višim sudom, a pritom smanjuje kazne, navodi na  sumnju o ispravnosti ovakve odluke.

- Ovakva presuda nije zadovoljila očekivanja porodice žrtve i šire javnisti, i podstakla je debatu o nedostacima u pravosudnom sistemu. Mnogi veruju da se ovakvom presudom šalje pogrešna poruka građanima o tome kako deo pravosudnih organa tretira nasilne postupke, nasilnike nagrađuje, a žrtve obezvređuje. Sumnje porodice i našeg pravnog zastupnika advokata Borka Petkovića da je došlo do nekih nepravilnosti prilikom izricanja presude pred Apelacionim sudom, potkrepljuje i ovaj korak Vrhovnog javnog tužilaštva – kaže naša sagovornica i dodaje: 

Navodi tužilaštva idu u nedogled, a porodici Filić ostaje da sačeka odluku Vrhovnog kasacionog suda za koju veruje da će ispraviti nepravdu nanetu jednom nedužnom biću, porodici vratiti oduzeto dostojanstvo, a celokupnom društvu nadu da nam se neće ponavljati ovakve tragedije kao što je Stefanova, masakri u Ribnikaru, Malom Orašju, Duboni i Niškoj Banji.