18.10.2024.

15:03

Foto: MUP Srbije

Hronika

Raskrinkana međunarodna kriminalna grupa: Iz Srbije izvezli milione tableta ka severu Evrope!

U zajedničkoj akciji pod nazivom "Santa", koordinisanoj od strane Evrodžasta i Europola, 17. oktobra je na teritoriji Srbije privedeno 11 osoba, u Rumuniji 14 i jedna u Finskoj. 

"Na teroriji Srbije uhapšeni su T. R., J. D., D. S., N. P., S. I., M. S., E. S., B. F., D. P. , I. Ž. i G. M., osumnjičeni za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, proizvodnju i prodaju opojnih droga, pranje novca i nedozvoljeno držanje oružja i municije. Tokom operacija, koje su sproveli nacionalni organi, zaplenjeno je više od šest miliona psihoaktivnih lekova, čija tržišna vrednost iznosi 12,5 miliona evra", navodi se u saopštenju TOK-a. 

Ova organizovana kriminalna grupa je od aprila 2023. do 17. oktobra ove godine delovala širom Evrope, a kupovala je psihoaktivne lekove od organizovane kriminalne grupe u Srbiji. U pitanju su, kako se precizira, psihoaktivni lekovi koji se koriste za lečenje anksioznosti, konvulzije i nesanice:

"Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne grupe preko privrednog subjekta "Gagi Farm" kupovali veće količine ovih psihoaktivnih lekova. Potom su fiktivno predstavljali njihovu prodaju privrednim subjektima 'Emafarm' i 'Lazareks' sa sedištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija, dok su navedene lekove prodavali na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije."

Informer

 

Lekovi su, između ostalog, bili sakriveni u gumama putničkih vozila i kamiona i tako prenošeni u Rumuniju i Estoniju, odakle su dalje transportovani u nordijske zemlje. Pripadnici kriminalne grupe u Finskoj i Norveškoj su delovali kao distributeri i prodavali su prihoaktivne lekove na ulicama.

Tokom jučerašnjeg dana obavljen je 41 pretres u Rumuniji, 19 u Srbiji i jedan u Finskoj, kojom prilikom je zaplenjena velika količina psihoaktivnih lekova, preko tri miliona komada, mobilnih telefona i luksuznih vozila, novac i poslovna dokumentacija.

vima je određeno policijsko zadržavanje i oni su uz krivičnu prijavu sprovedeni na saslušanje u tužilaštvo.