21.10.2024.

12:52

Foto: Informer/društvene mreže

Hronika

Za ovo mafijaško ubistvo kazna smanjena na pola! Draga (20) ubio ispred vrtića

Podsetimo, kada je  1. decembra prošle godine sud doneo osuđujuću presudu, Ćeraniću je određen pritvor, pošto je na suđenja dolazio iz kućnog pritvora.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, navodi se da su usvojene žalbe okrivljenog i njegovih branilaca i da je prvostepena presuda preinačena jer nije utvrđeno da je Ćeranić Božovića ubio na podmukao način.

"Okrivljeni Miloš Ćeranić je oglašen krivim što je 26. novembra 2018. godine, u Beogradu, ubio Draga Božovica i neovlašceno nosio vatreno oružje i municiju, na taj nacin što se sastao sa oštecenim i to tako što ga je prethodno sa mobilnog telefona kontaktirao kako bi sa njim razjasnio i regulisao probleme oko nedozvoljenih poslova koji su ih povezivali, ponevši tom prilikom sa sobom vatreno oružje za koju nije imao dozvolu  i koje je zajedno sa municijom nabavio od NN lica za iznos od 300 evra" navodi se u odluci drugostepenog suda.

Tom prilikom, kako se dodaje, Ćeranić je došao sa svojim drugovima B.B, U.C. i S.T., a ubijeni Božović automobilom kojim je upravljao G.U, a u vozilu se nalazio i M.Š. koji je zajedno sa njim izašao iz vozila.

"Međusobno su se pozdravili sa okrivljenim, potom je došlo do kraće verbalne rasprave između okrivljenog i oštećenog, da bi u jednom momentu oštećeni počeo da se udaljavao od okrivljenog. Ćeranić je tada iz pištolja koji je izvadio iz džepa u trenutku dok je ošteceni stajao levom i lako zadnjom strane glave okrenut ka cevi pištolja ispalio 6 projektila u pravcu Božovića. Oštećeni je prvo zadobio ustrelninu glave i mozga, zbog kojih povreda je trenutno izgubio svest i počeo da pada put unapred, pa je u toku padanja usled dejstva drugog projektila zadobio prostrelinu u gornjoj polovini zadnje strane korena desne ušne školjke, pa je usled pada i udara u pod zadobio povrede glave, nakon čega je okrivljeni pobegao sa mesta događaja, dok je oštećeni usled ustreline glave i mozga koje vreme nanošenja samo za sebe predstavlja tešku i po život opasnu telesnu povredu preminuo 30. novembra 2018. godine u KBC Zemun" piše u obrazloženju presude.

U odluci Apelacionog suda navodi se da je činjenično stanje tokom postupka pravilno i potpuno utvrđeno i potkrepljeno svim izvedenim dokazima, ali je ovaj sud zaključio da se ipak ne radi o "teškom" već takozvanom "običnom" ubistvu.

"U konkretnom slučaju da bi bilo reči o ovom krivičnom delu bilo je neophodno da se dokaže podmuklost, a što nije dokazano nakon sprovedenog dokaznog postupka, jer okrivljeni radnje krivičnog dela nije izvršio na posebno prikriven način, niti je po mišljenju Apelacionog suda ispoljio lukavost i prepredenost koja prevazilazi normalnu obazrivost kod izvršenja ovog krivičnog dela" navodi se u odluci.

Prema stavu Apelacionog suda, odluka da se izvrši krivično delo teško ubistvo se ne donosi u kratkom periodu, već se naprotiv dugovremeno i promišljeno planira na ubistva kako bi se preduzelo u vreme i na mestu koje garantuje njegovu punu efikasnost.

"Iznenadno postupanje okrivljenog prilikom izvršenja krivičnog dela, da je izvadio pištolj i pucao u okrivljenog objektivno se može prihvatiti kao element podmuklosti, ali u tom slučaju nedostaje element subjektivne prirode koji karakteriše zla namera okrivljenog, pokvarenost i perfidnost. S obzirom na utvrđeno činjenično stanje, da nije utvrđeno da je okrivljeni smišljeno, planski iskoristio vreme oštećenog, niti da je namerno kod oštecenog pre kritičnog događaja učvrstio odnos poverenja, niti je zloupotrebio poverenje oštećenog (tim pre što nisu bili prijatelji i da su u kritičnom periodu imali neraščišćene odnose) ne može se govoriti o krivičnom delu teško ubistvo. S obzirom na sve utvrđene činjenice u toku prvostepenog postupka, Apelacioni sud je mišljenja je da su se u radnjama okrivljenog stekla sva bitna obležja krivičnog dela ubistvo" dodaje se u saopštenju ovog suda.

Analizirajuci okolnosti koje su od uticaja na visinu kazne, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio "činjenicu da se radi o mladoj osobi koja nije ranije osuđivana, porodične prilike, da je izrazio kajanje, kao i da je priznao izvršenje krivičnog dela, dok otežavajucih okolnosti nije našao".

"Prilikom donošenja odluke o visini kazne, Apelacioni sud je, svakako, cenio i činjenicu da je okrivljeni lišio života mladog čoveka koji je bio nenaoružan, te je u sklopu svih navedenih okolnosti okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, nalazeći da ce se istom u potpunosti postići svrha kažnjavanja" zaključuje se u odluci Apelacionog suda u Beogradu.