22.10.2024.

13:58

Foto: Informer/privatna arhiva

Hronika

Cirkus u Specijalnom sudu: Jotka preti da će pretući cimera u ćeliji, Radulac štrajkom glađu zbog neudobnog kreveta!

On se sudiji požalio da su ga pre pet dana premestili u novu ćeliju, gde je na krevetu dušek veličine tri cantimetra, zbog čega ne može da spava:

- Tražio sam nove kocke za krevet. Obećali su mi da će ih doneti, ali još nisu. Zato od danas počinjem da štrajkujem glađu, jer su bolje uslove imali zarobljenici u logoru Aušvic!

Sa druge strane, Jotić se požalio na cimere u sobi koji su matori, "zajedno imaju ukupno 250 godina", i zapretio da će jednog "matorog izubijati" čim se vrati u sobu!

- U ćeliji je zagušljivo, nema vazduha i sve je prljavo. Trebalo bi da pošalju nekog mladog momka da oriba sobu - izjavio je Jotić.

Sudija im je objasnio da se najpre moraju obratiti upravniku zatvora i, ukoliko im on ne odgovori, onda treba da se obrate sudiji za izvršenje.

Nazvao svedoka "mučenicom"!

Na suđenju je zatim ispitana svedok Violeta Jovanović, supruga Jotićevog nekadašnjeg saradnika Nenada Jovanovića, a tokom njenog svedočenja sudija je optuženog nekoliko puta opomenuo da je ne vređa.

Pre samog ulaska svedoka u sudnicu, predsednik sudskog veća je upozorio Jotića da se ponaša pristojno, na šta je on odgovorio: "Kad sam ja bio nepristojan?" i nazvao svedoka "mučenicom".

Jovanovićeva je ispričala da je 300.000 evra ili maraka, nije mogla da precizira, Jotićeva bivša supruga Marija dala noćnom portiru da preda njima. To je, kako tvrdi, deo novca koji je Jotićeva ponela sa sobom kada je napustila kuću.

- Marija me je pozvala i rekla mi da taj novac predam Zoranu. Međutim, pošto ga nismo ni čuli ni videli, novac je ostao u kutiji u našem stanu. Vremenom smo uzimali taj novac iz kutije kako bi platili advokate. Po izlasku Jotića iz zatvora 2018., moj suprug je potpisao ugovor sa Marijom o pozajmici, u kom se navodi da dugujemo Jotićima tih 300.000 maraka ili evra - navela je svedok.

Jotić je negodovao kada je ona odgovarala da joj nije poznato da li je on imao udeo u firmi "Balkan-tron", koja je proizvodila vreće za cement, i da li je sa njenim suprugom ulagao novac, tvrdeći da je često bila prisutna u situacijama kada je on pregovarao sa njenim suprugom.

Sudija je regovao i nekoliko puta opomenuo Jotića, na šta je on replicirao: "Nemojte samo novčano da me kaznite, ja nemam odakle da platim. Opljačkan sam".

Nenad Jovanović, zvani Mali Bidža, je inače uhapšen sa Jotićem i njegovom suprugom 2019. zbog sumnje da je prao novac. U međuvremenu je pravosnažno osuđen. 

Potom su preslušani audio-snimci razgovora Jotića i optuženog Igora Gajića, u kom pominju da se Radulac posle ubistva Dejana Stankovića krije na KiM ili u Nemačkoj, na šta je Jotić rekao da nema smisla da su oni organizovali ubistvo, koje je obavio Radulac, a da ne znaju gde se on krije.

Ovi razgovori su dobijeni tajnim prisluškivanjem Jotićevog automobila, kao i automobila ostalih optuženih pripadnika njegove grupe. 

Ubili Ždrokinca iz osvete

Sudi im se, pored ostalog, za ubistvo Dejana Stankovica Ždrokinca 6. juna 2018. Njega je, prema optužnici, ubio Radulac, a motiv je navodno bila osveta za ubistvo Gorana Petrovića Pete, koji je bio jedan od najbližih Jotićevih prijatelja.

Informer

 

Ubijeni Ždrokinac bio je osumnjičen i za ubistvo Gorgije Gorga Darmanovića (58), 6. maja 2018. na Novom Beogradu.

Jotić je inače 2018. izašao iz zatvora, nakon što je odslužio 15 godina zatvor zbog organizovanja kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu, kao i zbog podmićivanja sudije Vrhovnog suda koji je trebalo da odlučuje o njegovoj prvostepenoj presudi.

U pritvoru i zatvoru je bio od akcije "Sablja", marta 2003. godine.

Ovo suđenje se ponavlja pošto je Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu, te je ukinuo deo presude kojom su optuženima izrečene višegodišnje zatvorske kazne.