23.10.2024.

11:07

Foto: Informer/Novosti/Tanjug Rade Prelić/ Insider Miloš Rafailović

Hronika

Nastavak suđenja " koljačkom klanu": Danas za govornicom drugi svedok saradnik "Ubijao sam zbog keša, a Miljković iz zadovoljstva"

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu za sedam ubistava, otmice, silovanje, kao i držanje droge i oružja, biće nastavljeno danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin, koji je prvi potpisao sporazum sa tužilaštvom i pristao da iznese informacije o klanu u zamenu za blažu zatvorsku kaznu, danas bi trebalo da počne svedočenje.

- Osim Lalića i Hrvatina, u zamenu za blažu zatvorsku kaznu sporazum je sklopio i kum Marka Miljkovića, Nikola Spasojević. I one će pred većem biti ponovo saslušan.

Podsetimo, prvi svedok-saradnik koji je svedočio na suđenju koje je krenulo iznova zbog izmene u sastavu sudskog veća, Srđan Lalić, na prethodnim ročištima detaljno je govorio o zločinima i odgovarao na pitanja optuženih, a danas bi, kako je najavljeno trebalo još da ga ispita vlasnik kuće u Ritopeku, optuženi Vlade Draganić.

Tokom svedočenja pred prvim sudskim većem, Lalić, Hrvatin i Spasojević detaljno su opisivali na koji način su otete ili namamljene žrtve klana, pa ubijene. 

Hrvatin je tokom svedočenja naveo da je Marko Miljković "hvalisavac kog su zanimale likvidacije i kriminal", navodeći da mu je on rekao da su u ratu klanova "na strani kavčana".

Informer

 

- Priznajem da sam član ekipe čije su vođe Belivuk i Miljković, nisam član navijačke grupe Principi. Član grupe sam bio samo iz kriminalnih razloga. Miljkoviću sam rekao da, kada bude trebalo da se ubije neko iz škaljarskog klana, a da ima keša, računa na mene - prizano je Hrvatin na početku izlaganja tada, i dodao da je smatrao da "dok se ne okrve ne može da bude potpunog poverenja među njima". Naveo je da je u grupu ušao 2020, posle izlaska iz zatvora.

Hrvatin je otkro i da su mu objasnili da grupa funkcioniše tako što su Belivuk, Miljković i braća Budimir praktično "braća".

- Miljković mi je rekao da sada kada su skockali priču oko navijanja i tribine, "njega to ne interesuje, da to zanima Belivuka i Marka Budimira, a Miloša i njega ne, ali da se sve dogovaraju", pa je rekao da se i u kriminalnim poslovima sve dogovaraju "ali da se njegova poštuje" - ispričao je Hrvatin.

Osim ubistava koja su navedena u optužnici, kao i druga dvojica svedoka-saradnika, Hrvatin je pričao i o likvidacijama koje nisu rešene.

Inače, svedoke-saradnike pravo imaju da isptuju i optuženi.

- Ispitivanje svedoka-saradnika od strane okrivljenih gotovo je uvek na ivici incidenta. Neretko se dešava da sudija mora da reaguje zbog pretnji i provokacija koje upućuju bivšim saradnicima koji su odlučili da progovore - podseća sagovornik Kurira.