Autor: Informer.rs/J.L.

25.10.2024.

12:25

Foto: Tanjug/Shutterstock

Hronika

Srbijom hara "sindrom" zapaljenih automobila! Evo koji su glavni uzroci sve češćih požara

Skoro da nema dana, a da se u medijima ne pojavi vest i fotografija kako je negde u Srbiji izgoreo automobil. Incidenti se dešavaju po skoro identičnom principu. U toku vožnje se najpre pojavi dim, vozač uspe da se zaustavi i bezbedno izađe iz automobila, ali se kola, do dolaska vatrogasaca, pretvore u buktinju. Šteta je obično totalna. 

Ovo su neki od najčešćih razloga za izbijanje požara:

Električne instalacije

Požar na električnim instalacijama u kolima može da izbije i bez najave i da vlasnik i ne zna tačno da postoji rizik, pogotovo ako je u pitanju drugi ili treći vlasnik. Ipak, postoje znaci upozorenja, a to je visoka temperatura na mestima gde su žice oštećene ili dotrajale i gde preti najveća opasnost od požara. 

Informer

Automobili na srpskim drumovima su u proseku "punoletni", imaju 18 godina, a samim tim i materijal je dotrajao i opasnost od požara je veća.

Dovod goriva

Druga rizična star je pokvaren dovod goriva, pogotovo kada su u pitanju automobili koji koriste benzin kao gorivo.

Informer

Mnogi žive u zabludi da se automobili koji pogonsko gorivo koriste plin ili benzin češće zapale. Međutim istina je sasvim drugačija. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je broj dizel automobila koji su bili zahvaćeni požarom mnogo veći u odnosu na benzince. Međutim, ne treba statistika da nas zavara. Moramo da budemo svesni da su svi automobili potencijalna meta požara.

Baterija električne cigarete

Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije električne cigarete na direktnu sunčevu svetlost. To može da uzrokuje curenje toksične tečnosti iz baterije električne cigarete, a u najgorem slučaju i eksploziju. Ova opasnost od požara takođe se odnosi na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu jer i oni mogu eksplodirati pri visokim temperaturama.

Informer

Vozačima se takođe savetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput spreja za kosu i drugih aerosola, sunčane ili obične naočare kao i ogledala za šminku, budući da i ti predmeti mogu predstavljati rizik od požara.