26.10.2024.

21:23

Foto: Reuters/printscreen

Hronika

Komšije opisale crnogorskog Čarugu: Imao je šarenu trenerku, čizme, pušku i tražio je rakiju!

Kako su naveli, isti čovek je prethodno svratio do njih i tražio da uđe u kuću.

- Rekli smo mu da ne može. Seo je ispred, imao je na sebi čizme, neku šarenu trenerku i pušku sa naoružanjem oko sebe, tražio je rakiju. Kako smo mu rekli da je još nismo ispekli, rekao je: 'Dobro' i otišao dalje kod Madžgalja, koji su mu navodno ponudili i ručak. Šta se posle desilo to niko ne zna, samo smo potom videli policiju koja nam je rekla da su nam komšije ubijene i da se zaključamo u kuću - kazali su za RINU komšije nastradalih.

Predstavio im se kao lovac

Dodali su i da su osumnjičenog begunca desetak dana ranije prvi put videli u svom selu i da nije iz njihovog kraja. Predstavljao se kao lovac koji traga za svojim izgubljenim psima. Meštani kažu da su neki od komšija prijavili sumnjivo lice, koje je danima u njihovom selu, ali da niko nije reagovao:

- Nikad ništa slično se ovde kod nas nije dogodilo. Selo je lepo i mirno, ljudi koji su ubijeni bili su vredni i pošteni. Tuga za čitavu Crnu Goru što nam se ovo ovakvo nešto desilo u 21. veku.

Policija i vojska i dalje tragaju za opasnim Balijagićem, višestruko osuđivanim, za koga se pretpostavlja da je sklonište našao u nekom napuštenom objektu.

S obzirom da se godinama smuca po šumama, sigurno je da se u njima vrlo dobro snalazi. Meštani su u velikom strahu, jer ubica nije pronađen, naročito posle upozorenja nadležnih da ne izlaze iz svojih kuća.

Na ovim prostorima, naime, Balijagića pamte kao razbojnika koji se odmetnuo u šume, a zbog raznih razbojništava i krađa po rodnom Banjem selu, Okladima, Pavinom Polju i okolnim selima je tokom osamdesetih proveo u zatvoru oko dve decenije. Nakon toga je prešao i u Srbiju.

Oponaša slavonskog razbojnika

Ovaj deo njegove biografije umnogome podseća na život odmetnika Jove Stanisavljevića Čaruge, čuvenog razbojnika iz Slavonije, koji je 1925. osuđen na smrt vešanjem.

Informer

Čuveni Jovo Čaruga uoči izvršenja smrtne kazne

Osim toga, Alija je 2016. bio osuđen na sedam godina zatvora pošto je utvrđeno da je godinu ranije silovao 76-godišnju staricu. U novembru 2015. je, tokom pljačke, iz jedne od kuća u svom selu uzeo oružje dok su se ukućani nalazili na spavanju. 

Jednom prilikom je pucao i na policiju, a branio se time da je slučajno ispalio hitac iz puške dok su mu prilazili.  U maju 2015. su ga pretukla trojica komšija, nanevši mu teške telesne povrede.

Balijagić je tada tvrdio da se smirio, da mu braća i i sestre koji žive u inostranstvu pomažu materijalno, i da želi da vodi miran i pošten život, iako se oseća odbačenim od društva.