08.01.2024.

12:55

Foto: Informer

Izbori 2024

"Poklaše" se oko mandata! Zelenović i Milivojević u klinču!

Zelenović i Milivojević kažu da Đilasova koalicija još nije donela konačnu odluku o tome, međutim, njih dvojica imaju različita mišljenja na ovu temu.

- Ja sam čuo puno argumenata da treba prihvatiti te mandate, ti su svi argumenti istiniti i na mestu. Ali ja, takođe, osećam da većina ljudi nije za to da se prihvate ti mandati. Sad je pitanje za društvo, za "Proglas", za nevladine organizacije, za političke organizacije da li želimo da nastavimo borbu dalje i da li verujemo da je neprihvatanje mandata jedna nerešiva nejednačina pred koju bi stavili Vučića. Moje uverenje je da bi neprihvatanje mandata dovelo do novih izbora, za ne duže od šest meseci, dok bi njihovo prihvatanje dovelo do toga da nam naredne četiri nude neke razgovore, pregovore, dogovore, bez ideje da ćemo imati bilo šta dobro, bez ideje da ćemo biti normalno društvo i da ćemo bilo kada imati neke normalne izbore - rekao je Zelenović.

S druge strane, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke ima potpuno drugačiji stav.

- Ta tema se pogrešno nameće u javnosti. Nemamo mi šta da prihvatimo ili ne prihvatimo. Danom kad smo predali izbornu listu mi smo prihvatili mandate. Potpisao sam izjavu kojom prihvatam da se kandidujem i prihvatam taj mandat. To znači da Skupština Srbije ne može da raspravlja o tome da li ja hoću ili neću mandat, ja moram da uzmem mandat hteo ili ne, pa mogu na taj mandat da podnesem ostavku - rekao je Milivojević, dodajući da opozicionari ne treba  ni da podnesu ostavke:

- U slučaju da opozicija podnese ostavke, prošlo bi nekoliko meseci dok te ostavke ne bi bile potvrđene, a tabloidi bi u međuvremenu vodili kampanju protiv opozicionih poslanika da su podneli ostvake, a i dalje primaju platu i ne dolaze na posao - kazao je Milivojević.