23.01.2024.

16:28

Foto: shutterstock/Informer

Izbori 2024

Rezultati izbora nesporni, Đilas i Marinika u neverici! Evropski parlament o Srbiji

Uvodni govornik Marko Markovec samo je na minut govorio o izborima, a ostatak govora posvetio je odnosima Srbije sa Kinom i Rusijom, dijalogu Beograda i Prištine, Somaliji, Mozambiku...

Majkl Miler je rekao da se i dalje čeka finalni izveštaj ODIHR-a. Rekao je da je klaster 3 tehnički spreman za otvaranje, a u nastavku je govorio o usklađivanju spoljne politike sa EU, dijalogu Beograda i Prištine...

Žan-Lin Lakapel je rekao da su rezultati bili nesporni, a da se rasprave o izborima ne temelje na činjenicama nego na ideologiji. Priština, prema njegovim rečima, pokazuje nameru da izazove nemire uvođenjem evra kao jedine monete na KiM.

- Narod je ukazao poverenje Aleksandru Vučiću. Bilo je 5.500 posmatrača izbora. Sa druge strane, mi vidimo na problema ima na Kosovu i Metohiji, da žele da ukinu srpski dinar! Šta je pozicija Evropske komsije prema ovom jednostranom potezu koji će podići tenzije? EU ne treba da učestvuje u destabilizaciji regiona - kazao je Lakapel.

Tjeri Marijani je rekao da EU sprovodi dvostruke mere.

- Srbija je bila tema nadrealne rasprave pre konačnog izveštaja o izborima. Ja sam 25 godina bio poslanik u Francuskoj i bio sam u raznim misijama - kazao je Marijani.

Prema njegovim rečima, izveštaj kaže da su izbori u Srbiji protekli korektno, da je bilo 5.000 posmatrača na izborima i da su ispoštovane temeljne slobode.

- Mislim da se bez ikakvih osnova manipulišu rezultati izbora. Poruka Srbima je da kada ne glasaju kako želi EU, onda im se osporavaju rezultati izbora - rekao je Marijani.