01.02.2024.

10:15

Foto: Informer

Izbori 2024

Ekskluzivni intervju! Posmatrač OEBS-a Azaj Gulijev o izborima u Srbiji: Glasanje je bilo regularno, naknadne kritike pristrasne!

 

To je, ističe Gulijev, zvaničnim dokumentom potvrdila i međunarodna posmatračka misija. Prema njegovim rečima, svaka naknadna kritika i osuda od strane pojedinaca uključenih u posmatrački proces nema politički značaj i može se smatrati pristrasnom.

- OEBS je glavna institucija koja treba da sprovede dužnu procenu izbornog procesa u svim fazama na osnovu dokumenta iz Kopenhagena iz 1990. godine. I druge međunarodne organizacije mogu se pridružiti ovoj misiji i da zajedno sa ODIHR-om naprave zajedničku izjavu o preliminarnim nalazima i zaključcima. U Srbiji je bilo tako.

* Ipak, čuli smo suprotne stavove posmatrača iz austrijske Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, koji su potpisali zapisnike u kojima nije bilo nepravilnosti, a onda su dan nakon izbora u nekim medijima počeli da govore o navodnim nepravilnostima...

Informer

- Izveštaj OEBS-a jedini je verodostojan i prihvatljiv dokument koji daje bilo kakvu referencu u vezi sa procenom celokupnog izbornog procesa, uključujući izborni dan. Bilo kakav naknadni komentar ili tumačenje ovog zvaničnog dokumenta nema politički efekat. Ne znam ko je dao izjave koje ste spomenuli i šta su tačno rekli, ali verujem da takve pokušaje treba smatrati individualnim nastupom i politički motivisanim sudom tih pojedinaca.

Pozitivno ocenjeno glasanje
na 93 odsto biračkih mesta

* Nije li neobično da su neki međunarodni posmatrači otvoreno protiv jedne političke opcije, a zdušno podržavaju drugu?

- Nalaz i zaključke o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji obelodanili su OEBS, Parlamentarna skupština OEBS-a, Parlamentarna skupština Saveta Evrope i Evropski parlament na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj 18. decembra 2023. godine. Ta izjava odražava neke kritike i ukazuje na nedostatke, koji ne bacaju senku na legitimnost izbora. Pozitivno je ocenjeno glasanje na 93 procenta od 1.220 posmatranih biračkih mesta.

* Posmatrali ste mnoge izbore, da li je uobičajeno da neko na dan izbora ne iznese primedbe i to potvrdi potpisom, a onda priča sve najgore o izbornom procesu?

- Od 2005. godine sam aktivan kao posmatrač OEBS-a na izborima u oko 15 zemalja, koordinator sam i vođa kratkoročne posmatračke misije OEBS-a u četiri zemlje. Ne znam za druge međunarodne organizacije, ali dobro znam šta je uloga, obaveza i odgovornost posmatrača OEBS-a predviđena Kodeksom ponašanja. Prema mom skromnom saznanju, nikada nisam video da je bilo ko od međunarodnih posmatrača javno potkopao ili doveo u pitanje zvaničnu procenu Međunarodne izborne posmatračke misije. Ali treba da znate da su procena OEBS/ODIHR-a i zajednička izjava o preliminarnim nalazima i zaključcima uvek kritični, bez obzira na nivo demokratije jedne zemlje.

Informer

 

* Da budemo potpuno jasni, da li je za vas završena priča o izborima u Srbiji?

- Lično sam obišao više od deset biračkih mesta na dan izbora i nisam primetio nikakve nepravilnosti. Takođe, razgovarao sam sa velikim brojem domaćih i međunarodnih posmatrača i nisam čuo pritužbe. Ne bih da se upuštam u domaći politički diskurs u Srbiji, ali moram da kažem da nema razloga da se, što se tiče međunarodnih posmatrača, stavlja pod znak pitanja legitimnost srpskih parlamentarnih izbora.