03.02.2024.

07:30

Foto: printscreen

Izbori 2024

Posmatrač izbora bio u centru afere! Šenaka kupio Azerbejdžan, a on bi nama da popuje o demokratiji!

Naime, on se, pre oko šest godina, našao u središtu korupcionaške afere, koja je uzdrmala Savet Evrope.

Kako je 2018. godine obelodanjeno u SE, pokrenuta je interna istraga zbog sumnje da se nekoliko poslanika bavilo plaćenim lobiranjem, a deo njih učestvovao je u „korupcionaškim aktivnostima u korist Azerbejdžana“. Šenah je, zajedno sa sedmoricom drugih poslanika, tada bio optužen za kršenje Kodeksa ponašnja SE. Istraga je pokrenuta 2017. i pratila je navodne napore zvaničnog Bakua da ućutka kritike na svoj račun u PSSE, u zamenu za poklone i novac.

Dakle, čovek sa ugroženom reputacijom, sada dolazi u Srbiju da sa moralnih visina ustvrdi da naša zemlja sa „ovakvom demokratijom“, nikada neće moći da bude deo EU.

– To znači, da nisu u pitanju godine, sa ovakvom demokratijom, Srbija u Evropu neće moći nikada. Vi morate da instalirate demokratiju ponovo. Srbiji je neophodno deinstaliranje demokratije, a mi ćemo uraditi sve da pomognemo Srbiji – govorio je Šenah.

On je prilikom nedavnog predstavljanja izveštaja o izborima u Srbiji, pred poslanicima PSSE, iskoristio priliku da paušalno ukaže „na niz izbornih nepravilnosti, tvrdeći da su bili tehnički dobro vođeni, ali da na političkom planu, nisu bili pošteni. Zanemario je pritom, da je institucija pod čijim krovom je govorio usvojila izveštaj u kojem kaže da nije bilo većih nepravilnosti i da je glasanje bilo regularno na 93 odsto biračkih mesta.

U svoju bogatu karijeru, Šenah se upisao i kao jedan od zagovornika ulaska tzv. Kosova u Saveta Evrope i svoja očekivanja da Priština postane član ove međunarodne organizacije u više navrata javno je iznosio. On je tada naglasio da je podnošenjem zahteva tzv. Kosovo i njegovo rukovodstvo, ponovo pokazalo da je u potpunosti posvećeno tom procesu, i da podržava EU i njene vrednosti. Pozdravio je, takođe, i podnošenje zahteve lažne države za pristupanje Evropskoj uniji.

Šenah je član austrijske delegacije Parlamentarne skupštine SE od 2011. godine, a poslanik od 2010. godine. Završio je trgovačku školu u Tirolu, i Akademiju za vaspitače i pedagogiju. Bio je predavač na raznim institucijama, trener za retoriku, komunikaciju i tehnike prezentacije, portparol Zelenog kluba u parlamentu… Učestvovao je u misijama za posmatranje izbora Saveta Evrope i OEBS u Rusiji, Jermeniji, Gruziji, Azerbejdžanu, Maroku, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Severnoj Makedoniji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Kirgistanu…