19.02.2024.

10:06

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Izbori 2024

Odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda!

Skupština grada Beograda danas nije kontituisana, a rok u kome to treba se učini ističe  3. marta.

U sali nije bilo poslanika liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalističke partije Srbije i liste "Mi - Glas iz naroda". 

Prethodno su poslanici liste "Srbija protiv nasilja" i NADE ušli u salu Skupštine grada, gde je trebalo da počne konstitutivna sednica. 

Oni su nosili transparente protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine. 

3. mart poslednji rok za konstituisanje

Zaključak o sazivanju današnje sednice doneo je krajem januara Privremeni organ Grada Beograda, a na dnevnom redu je bilo potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Ukoliko se do krajnjeg roka gradski parlament ne konstituiše Vlada imenuje privremeni organ, a predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a da se izbori održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Kada se izaberu predsednik Skupštine grada i sekretar Skupština grada Beograda ima rok od mesec dana da izabere gradonačelnika Beograda.

Ukoliko se ne izabere gradonačelnik u roku od mesec dana, Vlada  raspušta Skupštinu grada, a predsednik Narodne skupštine Republike Srbije ima rok od dva meseca  da raspiše izbore, a da od dana rapisvanja do dana održavanja bude 45 do 60 dana.

Tagovi: