17.04.2024.

20:54

Foto: Zoran Sinko

Izbori 2024

Gajić: Beogradski izbori moraju biti održani 2. juna, ostali mogu biti odloženi za jesen

On je pozvao vlast da produži mandat lokalnim samoupravama širom Srbije kako bi izbori u 90 opština i gradova bili održani u septembru ili oktobru, jer je to pravno moguće.

- Redovni lokalni izbori bi u mnogim opštinama i gradovima trebalo da budu održani u julu i to je svima nezgodno, pa bi njima bi mogao da se produži mandat, što je pravno moguće. Beogradski izbori, po Ustavu Srbije i Zakonu o lokalnim izborima, ne mogu bit održani posle 2. juna i tu nema nikakve dileme – rekao je Gajić televiziji K1.

Gajić je istakao da su pravno nemogući predlozi koalicije Srbije protiv nasilja, jer je Ustavom Srbije propisano da se za sprovođenje Ustava donosi Ustavni zakon, a sada nema promene Ustava.

- Ustavni zakon je donet dva puta u novijoj istoriji, prvi put 2006. godine kada je donet novi Ustav, a drugi put 2021. godine kada je Ustav menjan povodom pravosudne reforme – podsetio je Gajić.

Gajić je rekao da “datum izbora nema veze sa izbornim uslovima, nego je datum politički zahtev“.

- Zahtev za usvajanje leks specijalisa (posebnog zakona) znači da opozicija traži nešto protiv čega se godinama sama bori. Leks specijalis je način da se zaobiđe pravni poredak i opozicija se s pravom bunila kada su posebni zakoni usvajani u vezi sa Beogradom na vodi i izložbom EKSPO 2027, a sada opozicija traži leks specijalis da bi se promenili ustavni i zakonski rokovi za izbore – zaključio je Gajić.