18.04.2024.

15:00

Foto: Zoran Sinko

Izbori 2024

Matić raskrinkao đilasovce: Učinjen maksimalan ustupak opoziciji, odgovornost je sada na njima

On je za Tanjug rekao da je odgovornost sada na opoziciji i da je sad pitanje da li će prihvatiti ovaj predlog ili će insistirati na poslednjem zahtevu da izbori budu na jesen, iako je prvobitni zahtev bio da se izbori objedine drugog juna.

- Odstupanje od sopstvenog zahteva ogoliće njihovu nameru da jezikom ultimatuma i ucena prisile vlast da se formira prelazna vlada, da uđemo u makedonski scenario i da ta vlada donosi strateške odluke po ovu zemlju bez pristanka građana i protivno izbornoj volji - ocenio je Matić.

On veruje da prihvatanje zahteva opozicije može da bude dobar potez ukoliko postoji volja i sa druge strane.

- Apsolutna odgovornost je sada na opoziciji i lopta je u njihovom dvorištu - kaže Matić i dodaje da će se predlog izmene Zakona o lokalnim izborima pred poslanicima naći za dva dana i da će se tada videti da li postoji dobra volja opozicije da se postigne jedinstvo oko izbora i da njihov legitimitet bude neupitan. On ne veruje da će opozicija pokazati jedinstven stav po ovom pitanju.

- Neki će glasati za, neki će biti za bojkot izbora, što mislim da je pogubno za samu opoziciju, a i narušava demokratski proces u Srbiji - kaže Matić i napominje da je sve isterano na čistac i da će sada svi pokazati ko je imao zaista dobru volju ili je nekome cilj bio da se dođe do vlasti bez izbora.

On je zaključio da s obzirom na resurse, organizacijsku strukturu i rejtinge, vlast ima prednost na predstojećim izborima, a da ovakva opozicija i dalje ne može da parira vlasti.