02.06.2024.

23:35

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Izbori 2024

Vesić: Kol-centri legitimni, napadi opozicije uvod u njihovu međusobnu borbu

- Sve moderne političke stranke imaju svoje kol-centre, to je postala ’moda’ sredinom ’90-ih godina. Nema zemlje, od SAD do Rusije, demokratske zemlje, sa demokratskim izborima, u kojoj stranke nemaju kol-centre, koji i služe da zovu birače svoje partije, podsećaju ih na izbore. Sve stranke to rade, samo neke više, a neke manje uspešno - rekao je Vesić u emisiji "Izborna noć" na TV Informer.

Podsetio je da je on 1997. godine vodio prvi kol-centar u Srbiji, koji je pokrenuo Zoran Đinđić, želeći da tadašnji DS dobije 100.000 članova u čemu je, ističe Vesić, na kraju i uspeo, dok su i druge stranke prihvatile kol-centre kao službu za kontakt sa biračima.

- Kol-centri postoje ovde od 1997. godine i to nije neregularnost - podvukao je Vesić.

Istakao je da kol-centri danas uopšte nisu bili organizovani u državnim ustanovama, već ili u stranačkim ili legalno iznajmljenim prostorima.

Posebno je podvukao da su netačne tvrdnje opozicije, koje su izneli i pred posmatračima OEB da su kol-centri bili na biračkim mestima.

- Svako ima pravo da zove svoje birače. Oni su pokušavali danas napali naše aktiviste i to je nedopustivo. Ali, to rade zato što nemaju svoje kol-centre, jer da imaju koga da zovu, ne bi ceo dan bili u Sportskom centru ’Banjica’ ili na Dorćolu… - primetio je Vesić.

Informer

 

Dodao je da opoziciji, na sličan način, smeta i kampanja od vrata do vrata, što je takođe praksa svuda u svetu.

- Ali, zato što to sve nemaju, oni ovo i rade - dodao je Vesić.

Uveren je da će već od sutra krenuti velika borba unutar opozicije.

- Oni koji nisu izašli, reći će da su krivi ovi koji su izašli i obrnuto… Oni se jedni drugima dokazuju i ovo je samo priprema za političku borbu među njima samima - rekao je Vesić, podsetivši da je opozicija bila uverena u pobedu u Beogradu, opštinama Voždovac, Zvezdara, Savski venac, Vračar…

Kada je reč o Vračaru, od ukupno 63 biračka mesta, na gradskim izborima SNS pobedila na 55, i to ubedljivo.

Zanimljivo je, preneo je Vesić, da će na opštinskim izborima na Vračaru, na osnovu prebrojanih 42 od 63 biračka  – svih osam lista ući u vračarski parlament. 

- Niko nema apsolutnu većinu, ali SNS će formirati vlast, jer sam siguran da mnogi koji su ušli u lokalni parlament neće ići sa onima koji rade protiv svoje zemlje - rekao je Vesić.

Osvrnuo se na reči predsednika Aleksandra Vučića da je ovo "zastrašujuća pobeda", ističući da to nije slučajno upotrebljen termin.

- Oni koji budu vršili vlast imaće zastrašujuće veliku odgovornost da je vrše u korist građana. Moramo da komuniciramo sa ljudima, sa onima koji jesu, ali i koij nisu glasali za nas, da odvojimo ekstremiste od ljudi koji nisu glasali za nas, jer im možda nismo dovoljno dobro pokazali da ćemo raditi u njihovu korist. Moramo da pokažemo da smo jednaki prema svim građanima, a posle 12 godina, naša odgovornost je još i veća - rekao je Vesić.

Informer

 

Komentarišući rezultate lokalnih izbora Nišu i Novom Sadu, Vesić je, uz podsećanje da je on sam mnogo vremena u kampanji proveo upravo u Novom Sadu, izrazio zadovoljstvo što je cela opozicija u tom gradu izašla ujedinjena, ali ni to nije bilo dovoljno za bolji rezultat.

- U Novom Sadu nije bilo bojkota, već su se svi ujedinili, i Brajan Brković, unuk Jevrema Brkovića, koji gaze srpsku zastavu, i DSS i lažni monarhisti iz POKS-a i Dinko Gruhonjić koji se hvali da se preziva kao ustaški komandant Jasenovca…  Sve su zaboravili, samo je bilo važno ko će čega biti direktor… Svi su se ujedinili i naravno da su izgubili, jer ne možete da lažete ljude. Ljudima nudite program i ideologiju, a oni glasaju jer veruju u taj program. Ja nisam čuo nijedan predlog u Novom Sadu, Beogradu, osim da će sruše, prekinu, zabrane... Kada tako  nastupate, ne možete da očekujete podršku - rekao je Vesić.