06.06.2024.

15:04

Foto: Beta

Izbori 2024

Kakav blam! Savo tražio kontrolu u Beogradu, pa sve obustavio! Evo zašto! 

Kako je saopštila Gradska izborna komisija (GIK), dodatnom proverom zapisnika utvrđeno je da nema nepravilnosti u izbornom procesu.

- Lista DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM BEOGRAD – KRENI PROMENI tražila je kontrolu zapisnika o radu i uvid u vreće sa glasačkim listićima po uzorku za više od 5 odsto biračkih mesta u Beogradu. Gradska izborna komisija omogućila je uvid u izborni materijal za traženih 63 biračka mesta, sa najviše upisanih birača, što iznosi i više od 5 odsto od ukupnog broja biračkih listića - izjavio je danas za predsesdnik GIK-a Zoran Lukić, i dodao: 

- Formirana je komisija u kojoj su bili i svi predstavnici liste DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM BEOGRAD – KRENI PROMENI. Provera biračkog materijala počela je 5. juna u 19 časova. Nakon pregledanih 15 biračkih mesta i isto toliko zapisnika, na kojima ukupno pravo glasa ima 27.379 birača, Marija Manojlović, predstavnik liste DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM BEOGRAD – KRENI PROMENI, tražila je da se odustane od daljeg uvida u birački materijal - pojasnio je Lukić za Beonfo. 

Naglasio je da dok predstavnici liste DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM BEOGRAD – KRENI PROMENI, nisu tražili prekig uvida u materijal, pregledano je 15 biračkih mesta gde ukupno pravo glasa ima 27.379 biraca. Sačinjen je, kako je precizirao Lukić, pojedinačni zapisnik za svako biračko mesto i potpisali su ih svi članovi komisije.

- Od ukupno prebrojanih 27,379 glasačkih listića, ispostavilo se da 1 glasački listić nije odgovarao zapisniku za biračkog mesta. Jedan glas iz džaka nije odgovarao zapisniku sa biračkiog mesta, već je greškom upisan pogrešnoj izbornoj listi, koja ga nije osvojila. Izborna komisija  je konstatovala, da je to jedina greška i okarakterisala je kao "laku", jer ni na jedan način taj jedan izborni listić u odnosu na 27. 379 prebrojanih, sa 15 biračkih mesta, nije ugrozio legitimnost izbornog procesa - istakao je Lukić.