Autor: Informer.rs

22.06.2023.

11:40

Foto: Shutterstock

Magazin

DA LI STE HELIKOPTER RODITELJ? Jedan znak to otkriva

Izraz helikopter-roditelj prvi je put spomenut pre više od 50 godina, za roditelje koji ''lebde'' nad svojom decom pokušavajući da kontrolišu njihov život. 

Danas se ovaj izraz i dalje upotrebljava.

Psiholozi objašnjavaju da oni koji uvek nadgledaju i usmeravaju decu nesvesno ih sprečavaju da sama praktikuju emocionalnu kontrolu i kontrolu ponašanja. 

Informer

Helikopter roditelj

Mnoga istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju sa helikopter roditeljima loše pripremljena za neprijatne i izazovne situacije u životu. 

Postoji nekoliko znakova koji roditeljima mogu da ukažu da li su previše zaštitnički nastrojeni. Jedan je posebno karakterističan. 

To je neprestana potreba za ispravljanjem, odnosno suzbijanjem negativnih emocija kod deteta.

Kako kažu psiholozi, kada dete oseti bilo što negativno, mnogi roditelji brzo pokušavaju da reše problem i pomogmu mu da ne oseća negativne emocije poput tuge, frustracije ili razočaranja.

Iako nijedan roditelj ne želi da vidi svoje dete uzrujano, činjenica je da su frustracija, ljutnja i tuga deo života. A naučiti upravljati emocijama je važna životna veština.

Roditelji koji ne dopuštaju svojoj deci da osete te emocije i da se pozabave njima usporavaju njihov emocionalni razvoj.