17.07.2023.

19:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Da li trudnice smeju da se sunčaju? Ovaj period može da bude razlog za oprez

Mlade buduće mame koje pred leto saznaju da su u drugom stanju posebno zanima kako da se ponašaju i da li mogu da planiraju odmor. Ginekolozi savetuju da u ranoj trudnoći, tokom prva tri meseca, trudnice ne bi trebalo previše da se naprežu bez obzira na doba godine, a ako je letnje vreme, dobro bi bilo da se ne "pregrevaju" i da izbegavaju boravak napolju kad su velike vrućine.

Dovoljno je da se osunčate dvadesetak minuta u toku dana, uz sve mere zaštite - mleko za sunčanje, šešir, naočare i biće sasvim dovoljno ovog leta. Ako putujete na more, trebalo bi da imate u vidu i da je koža u trudnoći osetljivija i da će vam biti potrebno mleko za sunčanje sa višim faktorom zaštite od onog koje uobičajeno koristite, piše Bebac.

Informer

Biće vam potrebno mleko za sunčanje sa višim faktorom

Kod nekih trudnica može da se javi i prolazna hiperpigmentacija, tamnije "fleke" po koži, koje postaju uočljivije kad se koža izlaže suncu, što je još jedan razlog za oprez.

Sunce umanjuje dejstvo nekih lekova

Nije poznato kako tačno UV zraci deluju na bebu, ali neke studije su pokazale da izlaganje UV zračenju smanjuje efikasnost suplemenata koji sadrže folnu kiselinu, koja je važna za pravilan razvoj bebe.