Autor: Informer.rs

11.08.2023.

16:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Otkrijte kako da efikasno očistite kuću! Tajna je u ovom sredstvu za čišćenje

Možda ćete se iznenaditi, ali primena glicerina je vrlo široka i pomoći će vam u najneočekivanijim situacijama i uštedeti vreme, novac i živce.

Verovatno ste umorni od svakodnevnog čišćenja uporne prašine s nameštaja i podova. Isprobajte čišćenje vodom i glicerinom i primetićete razliku.

Svi znamo za upotrebu glicerina u medicinskoj industriji, ali ovaj sastojak je veoma efikasan i prilikom čišćenja kuće. Dobre domaćice ga mudro koriste kako bi svoj dom održale čistim i sjajnim.

Ovo je pet načina kako možete da koristite glicerin:

1. Uz pomoć glicerina možete očistiti "teške" mrlje

Fleke od bobičastog voća možete ukloniti tako da zaprljano područje držite u glicerinu sat vremena, a zatim ga isperete slanom vodom.

Svežu fleku od kafe ili čaja očistćete ako zamrljani deo odeće stavite u mešavinu glicerina i kuhinjske soli, u razmeri 1:1. Čim fleka izbledi, odmah je operite na uobičajen način, ručno ili u veš mašini. 

2. Glicerinom protiv prašine

Ako lakirani drveni namještaj i ogledala ispolirate glicerinom, na njima se neće taložiti prašina.

Informer

3. Glicerin obnavlja kožne predmete

Ako se kožni predmet s vremenom istrošio (jakna, torbica ili kožna garnitura), prebrišite ga glicerinom. Možda ga nećete vratiti u prvobitni izgled, ali će izgledati mnogo bolje.

4. Učinit će vaše podove sjajnim

Ako u kući imate parket ili laminat, prebrišite ih vodom i glicerinom. Stavite 2-3 kšike glicerina na 5 litara vode. Podovi će se sjajiti, a prašina se neće tako brzo nakupljati.

Informer

5. Svetlucavi prozori

Prozore prebrišite mešavinom glicerina i etilnog alkohola u  razmeri 1:10 i zaboravite na prašinu i prljavštinu.