Autor: Informer.rs

19.09.2023.

17:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Ova prelepa biljka najbolje uspeva kada se posadi u jesen! (FOTO)

Kad se priroda zaigra nastaju kreacije koje oduzimaju dah. Cveće je zaista čudo prirode, a jedan od onih cvetova koji će sve poglede privlačiti u vašu baštu je ružičasti grm rododendron koji se sadi u jesen.

Reč je o ogromnom rodu vreska, koji obuhvata preko 1100 različitih biljnih vrsta. Prirodno stanište im je u Aziji, a kod nas su dom našle dve prelepe vrste - alpska ruža i dlakavi šaš.

Informer

Alpska ruža je takođe poznata kao zarđala planinska ruža i prirodno raste samo u visokim, planinskim predelima. Iako nije ruža, izgledom opasno parira kraljici cveća, a najlepša je od juna do avgusta. 

Alpska ruža je lekovita, dok je dlakavi šaš opasan za ljude, a svi su oni u rodu s brusnicama i borovnicama. Svaka od mnogobrojnih vrsta poznata je po krupnim cvetovima predivne boje i mesnatim listovima koji čine grm veličine do 1,2 metara.

Informer

Rododendron ne voli sunce i to je zapravo najvažniji zahtev koji će ovaj grm imati. Tokom letnjih meseci treba češće zalivati kako se listovi ne bi osušili, a najbolje će uspeti na kiselom tlu, uz susedne bijke, kao što je, na primer, brusnica.

Rododendron se sadi u jesen ili proleće. Najbolje bi bilo da se posadi između septembra i novembra, jer mnogo  bolje podnosi niske, nego visoke temperature.

Ako ga sadite u vrtu, izaberite senovito mesto, idealno bi bilo u seni nekog velikog stabla.
Ako pak rododendronom želite ukrasiti balkon, možete ga posaditi u posudu. Svake dve, tri godine treba ga presađivati u veću posudu, a na dno bi trebalo staviti šljunak.