Autor: Informer.rs

05.10.2023.

17:15

Foto: Shuterstock

Magazin

Kako da sami ofarbate kadu? Osvežite kupatilo uz malo napora

Farbanje kade nije loša ideja kada se ukućani razmišljaju na koji način da se pozabave stanjem svog kupatila. Novine u domu uglavnom su dobar potez, a to ne mora uvek da znači i renoviranje.

To posebno važi kada je reč o kupatilu: razbijanje pločica, lepljenje novih i druge popravke uglavnom se vrše kada je to neophodno.

Zato je farbanje kade jedna od mogućnosti kada se traga za nečim što bi osvežilo i ulepšalo prostoriju namenjenu higijeni i ulepšavanju.

Informer

 

Da biste sami ofarbli kadu potreban vam je set koji obuhvata boju, razređivač za boju i učvršćivač Ovaj set nije skup, a u njemu se nalazi sve što je dovoljno za uspešan rad i farbanje kade u dva sloja.

Farbanje kade, kao i svako drugo farbanje kreće od čišćenja, odnosno pripreme podloge. To uglavnom znači šmirglanje. Za šmirglanje kade dovoljna je šmirgla koja ima granulaciju p180. To je postupak od kog zavisi dalji tok farbanja i krajnji rezultat. 

Informer

Naravno, ne treba zaobići čišćenje nečistoća poput: ostataka sapuna, kamenca, masnoće ili silikona. Sve je to potrebno ukloniti kako ne bi otežavalo dalji rad. To treba uraditi pre šmirglanja kade.

U slučaju da je kada starija i da ima rupe i nepravilnosti, potrebno je dopuniti rupe gitom.

Prilikom farbanja kade potrebno je biti strpljiv. Boja se suši vrlo brzo, međutim, ne treba žuriti sa kvašenjem kade.

Sa upotrebom kade treba pričekati tri dana. Nakon tog perioda, kada se može koristiti kao i dotad. Takođe, ona se ne mora tretirati na posebne načine. To znači da se može čistiti istom kućnom hemijom koja je korišćena i pre farbanja.