09.10.2023.

21:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Šta sve vaše dete može da radi samostalno? Vodič od druge do četvrte godine

Kako dete raste, tako dolazi i sve više trenutaka u kojima jednostavno treba da se povučete i pustite ga da se samo snađe, savetuju pedijatri. To će koristiti i detetu da se oseti važnim, ali i vama da znate da ono napreduje i da nećete, na primer, do desete godine trčati za njim i vezivati mu pertle.

Pogledajte šta deca u uzrastu od druge do četvrte godine mogu da rade i sama, naravno, u početku uz vaš nadzor.

2 godine

* Dete od dve godine već bi trebalo da bude zainteresovano da se samo hrani, da drži kašiku i jede, kažu pedijatri. Dopustite mu to i ne mislite na isprljanu odeću. Na ovaj način mu pomažete da razvije bolje motoričke veštine.

Informer

Nešto rukom, nešto kašikom

* Isto je i sa pranjem zuba. Pomozite mu na početku, a kasnije samo posmatrajte. Osim toga što odmalena stiče zdravu naviku, navići će se na obaveze od jutra, što je važno za dalji razvoj.

3 godine

* Možete da izaberete garderobu i da pomognete u vezivanju pertli, ali morate da znate da trogodišnjaci mogu da obuku sami pantalone, suknjicu i majice. S merom dopustite i da biraju odeću, jer će im to odlučivanje dati osećaj da su već veliki.

Informer

Vreme je za seckanje

* Mogu da pokažu kreativnost, da dečjim makazama seckaju papir i prave ukrase uz vašu pomoć. Ovim priborom u igri pri pravljenju papirnih oblika razvija se fina motorika.

4 godine

* U ovom uzrastu dete možete da navikavate na pribor za jelo. Naravno, onaj namenjen deci.

* Neki od njih dobro su ovladali veštinom da lako zakopčavaju dugmad na košuljama i patente na jaknama.

Informer

Vezivanje pertli se uči u periodu od četvte do šeste godine

* Na radost mnogih roditelja, ovo je obično vreme kada neće morati da podsećaju dete da ide u toalet. Sada počinju sami da pričaju o tome, kao i da traže užinu ili sok.