Autor: Informer.rs

18.10.2023.

14:11

Foto: Shutterstock

Magazin

Raznovrsna primena popularnog začina! Cimet - saveznik u domu

 Cimet je i dobar za zdravlje: podiže nivo energije, pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, snižava krvni pritisak... Uz sve to, ovaj začin može da vam bude i odličan saveznik u domu. Ukoliko volite miris cimeta, probajte da ga iskoristite i u ovim situacijama.

Dodatak za kućne biljke

Kućne biljke mogu da privlačite komarce i druge insekte. Da biste ih se rešili, stavite cimet u saksiju. Cimet ima antibakterijska svojstva koja pomažu u zaštiti sobnih biljaka, a ubija i gljivice kojima se hrane larve komaraca.

Miris za dom

Miris cimeta je vrlo specifičan. Ako ga volite, možete da ga iskoristite umesto osveživača prostora. Potrebno je da u lonac stavite nekoliko štapića cimeta, koru od pomorandže, nekoliko karanfilića i vodu. Kuvajte na laganoj vatri kako bi vaš dom zamirisao.

Informer

Odbija insekte

Mnogi insekti ne vole miris cimeta, pa je to idealan način da ih se rešite na prirodan način. Dovoljno je da stavite cimet blizu prozora ili vrata kako bi sprečili ulazak insekata u kuću.

Za čišćenje

Budući da ima antibakterijska i antigljivična svojstva, cimet možete da koristite i kao sredstvo za čišćenje. Cimet kombinujte sa sodom bikarbonom i vodom i napravite pastu za čišćenje. Možete da je koristite za ribanje radnih površina, sudopere i sličnih površina.

Tretirajte buđ

Uzmite nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta i pomešajte s vodom. Poprskajte mesta na kojima se nalazi buđ. Naravno, ovo važi samo ako su zahvaćene površine male.