29.10.2023.

19:00

Foto: pexels.com

Magazin

Kazne ne popravljaju ocene! Četiri saveta za uspešno učenje

Prvo tromesečje se bliži kraju, što znači da je ostalo još mnogo novog gradiva i mnogo nepoznatog koje treba saznati i naučiti do kraja školske godine. Za prvake, ali i za đake viših razreda, važno je da steknu radne navike i nauče da uče. Kojom brzinom će dete steći radne navike najviše zavisi od roditelja i njihovog ponašanja, te sledi nekoliko predloga sa portala Yumama. com kako da detetu pomognete da bude uspešno u školi.

1. Podrška

Mislite o tome kako se dete oseća. Škola je stres, a pridike i oštre reči svakako mu neće pomoći. Izbegavajte rečenice koje zatvaraju mogućnost vaše međusobne komunikacije, kao što su: "Lako je tebi", "U tvojim godinama ja sam...", "Tvoje je samo da učiš...", jer vaše dete ima svoje probleme, čak i kada vi toga niste svesni. Kad vam ono kaže: "Ne volim školu", iskazuje spremnost da vam se poveri. Saslušajte ga, pokažite razumevanje, prihvatite njegova osećanja, jer je često to jedino što od vas i traži.

2. Kako da uči

Ne insistirajte na učenju napamet, ma koliko ponekad izgledalo da upravo to traže nastavnici. Učenje napamet je opravdano samo pri učenju stihova, formula, definicija i fraza stranog jezika. Vaše dete će jednom završiti školu, ali ako pritom ne nauči da misli, od nje neće imati naročite koristi.

Informer

Uključite se samo kad mu nešto nije jasno ili kada treba da ga preslišate

3. Izgradite poverenje

Školski uspeh je samo jedan deo ličnosti vašeg deteta. Zato, ne cepajte listove iz sveske, ne uslovljavajte poklone uspehom, ne poredite svoje dete sa drugom decom. Ohrabrivanje i pokazivanje vere da će uspeti da se izbori sa problemom urodiće plodom kad-tad.

4. Radne navike

Ne učite zajedno ili umesto deteta jer je učenje njegova obaveza, a ne vaša. Na vama je da se interesujete za njegove probleme i da saosećate, da ga, ako je potrebno, preslišavate i da insistirate na razumevanju gradiva. Dete treba da uči kad je koncentracija najveća. Kod većine dece je između osam i devet sati, 11 i 12 i po podne između 17 i 18 sati. Odlazak na spavanje tačno u određeno vreme, kao i ustaljen raspored obroka pomoći će detetu da se disciplinuje i da svoje obaveze obavlja na vreme.

Pravila uspešnog učenja:

* pomoć (pomozite detetu da shvati lekciju koja mu je nejasna)
* uslovi učenja (bez stalnog prekidanja, dobro osvetljenje, zadovoljene sve fiziološke potrebe, isključen TV...)
* plan rada, vreme za učenje (za najteže gradivo izabrati vreme kada je koncentracija najveća)
* podela lekcije (čitanje od podnaslova do podnaslova)
* ponavljanje (kad god je moguće naglas), podvlačenje (omogućava da se odvoje važni od nevažnih podataka)