21.11.2023.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Osvežite čupavi tepih pomoću ovih trikova za čišćenje - biće kao nov!

Čupavi tepisi se dobro uklapaju i u klasične, retro, ali i moderne, minimalističke prostorije. Uz redovno usisavanje, potrebno je povremeno i čišćenje, koje možete obaviti sami kod kuće. Slede koraci za njihovo čišćenje koji će mu vratiti sjaj.

Redovno usisavanje

Usisavanje tepiha najmanje jednom nedelno uklanja prašinu, mrlje i dlake kućnih ljubimaca. Koristite usisivač sa odgovarajućom četkom ili nastavkom za tepih radi efikasnijeg čišćenja.

Čišćenje mrlja odmah

Ukoliko se pojave mrlje, odmah ih tretirajte. Koristite blagi deterdžent ili poseban čistač za tepihe. Nanesite ga na mrlju, pažljivo utrljajte i obrišite vlažnom krpom.

Informer

Ukoliko se pojave mrlje, odmah ih tretirajte

Dubinsko čišćenje

Povremeno, tepih bi trebalo temeljno očistiti. Možete koristiti parni čistač za tepihe ili iznajmiti profesionalni čistač tepiha. Ove metode dubinski čiste vlakna, uklanjajući prljavštinu i bakterije.

Prirodni načini čišćenja

Za manje zaprljane tepihe, možete koristiti prirodne proizvode poput sode bikarbone ili sirćeta. Na primer, pospite sodu bikarbonu po tepihu, ostavite neko vreme da upije mirise, a zatim usisajte.

Informer

Soda bikarbona

Drugi način jeste da pomešate sodu bikarbonu i sirće i rasporedite rastvor ravnomerno po tepihu. Zatim ga utrljajte u vlakna tepiha mekom četkom, pa ostavite da tako stoji preko noći. Ujutru samo usisivačem sakupite sodu bikarbonu, a onda napunite flašicu sa raspršivačem sirćetom i hladnom vodom, u jednakoj razmeri i time poprskate tepih, pa izribajte mekom četkom.

Kada potražiti pomoć?

Ako je tepih vrlo zaprljan ili ako se radi o skupocenom tepihu, možda je najbolje potražiti usluge profesionalnog čišćenja tepiha. Profesionalci imaju specijalizovanu opremu i sredstva koja mogu efikasno da reše stvar.