17.12.2023.

22:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Plešite sa bebom u naručju! To će im pomoći da...

Osim što ples s bebom u naručju pomaže u uspostavljanju veze s njom, pokazao se i vrlo delotvornim u razvijanju ljubaznosti i saosećanja kod najmlađih, zaključuju stručnjaci istraživanja sprovedenog u Americi.

Naučnici su plesali s bebama u naručju i pri tom ih gledali u lice, krećući se u ritmu muzike ili van ritma. Nakon što bi muzika stala, naučnici bi ispuštali marker koji su držali u ruci i promatrali hoće li bebe posegnuti za njim i pokušati da ga dohvate i pružiti svojim plesnim partnerima pomoć.

Informer

Kretanje u sličnom ritmu

Ustanovljeno je da čak 50 posto mališana koji su u naručju naučnika skakutali u ritmu muzike želi da pomogne drugima. Takođe, naučnici su obratili pažnju i na to kako se ponašaju deca koja su sa naučnicima plesala van ritma muzike, a otkriveno je da svega 30 odsto njih želi da dohvati marker i tako da pruži pomoć. Takođe, mališani koji su se kretali ritmično brže su se saginjali ka markerima.

Muzika i ples

Stručnjaci su zato pomislili da bi muzika i ples mogli biti ključ odgajanja dece tako da postanu ljubazni i saosećajni ljudi.

- Jedna od teorija je da, kada se ljudi kreću u sličnom ritmu kao mi, češće ih smatramo prijateljima. Naše istraživanje ukazuje i na to da je držanje bebe i kretanje s njom važno za formiranje povezanosti - istakla je doktorka Lorel Trejnor, autorka istraživanja i profesorka psihologije na Univerzitetu Makmaster.