18.12.2023.

22:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Tvrđi dušek prija svima! Posle koliko godina ga treba zameniti i šta je bitno kod kupovine?

Nema dobrog sna bez dobrog kreveta. Ako se budite umorni, žalite se na bolove u leđima, možda bi trebalo da razmislite da li treba da promenite ležaj.

Pre nego što krenete u kupovinu, treba da se posavetujete sa stručnjacima da li da obratite pažnju na dizajn, dušek ili cenu. Sledi mala pomoć.

Životni vek

Ako spavate duže od devet godina na istom dušeku, kupite novi, piše portal Mojenterijer. Kao i sve stvari, i dušek ima svoj životni vek. U slučaju da uz njegove godine starosti ide i vaš umor, neispavanost, ne žalite para nego kupujte.

Stručnjaci kažu da dušek treba menjati na svakih sedam do devet godina, a ako je reč o manje kvalitetnom, istrošenom modelu na kojem loše spavate, onda ga treba zameniti i ranije. Pre kupovine ga testirajte. Preporučuje se da nekoliko minuta ležite na leđima, zatim na levom i desnom boku, pa na kraju nekoliko minuta na stomaku. Treba da utvrdite da li je dušek tvrd ili je previše mek pa utonete u njega. Ne isprobavajte tvrdoću rukom, što često ljudi rade, jer pravi doživljaj možete imati isključivo ako legnete na njega.

Informer

Za dobar dušek ne žalite para

Težim osobama uvek treba čvršća podloga, kao i onima koji imaju bolove u leđima. Važno je da nikada ne idete u kupovinu kreveta ili dušeka kada ste umorni jer će vam verovatno u tom momentu svaki izgledati udobno.

I veličina je bitna

Razmislite o veličini kreveta. Optimalna širina kreveta je da oba partnera mogu da legnu rame uz rame sa rukama iza glave tako da im se laktovi ne dodiruju. Krevet treba da bude duži makar 10 cm od višeg partnera.